Foto: LETA

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 7. aprīlī, vienojās uzdot Veselības ministrijai (VM) triju mēnešu laikā sagatavot un prezentēt komisijā plānu, kā uzlabot problēmas, kas saistās ar retajām slimībām.

Komisijā trešdien tika apspriesti problēmjautājumi reto slimību ārstēšanas iespējām un plānotajiem uzlabojumiem šajā jomā. Komisijā bija iesniegts pieteikums skatīt jautājumu par retajām slimībām, kur viens no pieteicējiem bija Kaspars Ģirģens (PCL/KPV LV), kurš arī sēdes sākumā aktualizēja šo jautājumu.

Komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP) sēdē sacīja, ka ar šo plānu iecerēts atrisināt drīzāk organizatoriskus un praktiskus, nevis finansiālus aspektus, tomēr sēdē daudz diskutēja arī par finansiālo pusi.

Latvijas Reto slimību alianses vadītāja Baiba Ziemele sēdē akcentēja, ka ir nepieciešams caurspīdīgāks mehānisms, lai pacienti varētu saprast, kur un kā tiek apkopota nepieciešamā informācija par medikamentiem un terapiju, balstoties ārvalstu pieredzē un praksē. Tāpat viņa uzsvēra, ka arī budžeta plānošanā nepieciešama caurspīdīgāka un pārskatāmāka pieeja.

Komentējot situāciju, ka Latvija ir sliktākās pozīcijās medikamentu pieejamības rādītājos nekā kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija, VM Farmācijas departamenta direktore Inese Kaupere sacīja, ka, lai veicinātu medikamentu pieejamību, būtu jāievieš lielāks sistemātiskums šajos procesos.

Sēdes noslēgumā Skride sacīja, ka būtu lietderīgi arī šo jautājumu skatīt vasarā, kad būs nākamā gada "budžeta skelets".

Ziemele komisijas sēdes tērzētavā rakstīja, ka "sabiedrības veselības pamatnostādnes ir kā jumta dokuments, savukārt Reto slimību plāns būtu detalizētāks un konkrētāks - reāls darbs, lai sasniegtu ilgtermiņa attīstības mērķus un citas starptautiski saistošas prioritātes".

Savukārt VM parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) papildināja, ka sabiedrības veselības pamatnostādnēs būs iekļautas arī retās slimības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!