Foto: LETA

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina Baltkrieviju un ikvienu tās amatpersonu nekavējoties pārtraukt un nepieļaut cilvēktiesību pārkāpumus, kā arī ievērot konstitūciju. Tā pausts Baltkrievijas ārkārtējam un pilnvarotajam vēstniekam Latvijā Vasīlijam Markovičam nosūtītajā Cilvēktiesību komisijas vēstulē.

Tāpat vēstulē aicināts nekavējoties atbrīvot nepamatoti aizturētos un izmeklēt ikvienu cilvēktiesību pārkāpuma gadījumu, garantēt neatkarīgu mediju un žurnālistu brīvu darbību, kā arī neierobežot interneta darbību.

"Pēc Baltkrievijā 9. augustā notikušajām vēlēšanām mūsu rīcībā ir videoieraksti, liecības un citi pierādījumi, kas ļauj secināt, ka tur šobrīd netiek ievērota valsts konstitūcija, kā arī cilvēktiesības," norāda Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

"Īpaši smags pārkāpums ir miermīlīgo cilvēku prettiesiskā aizturēšana, spīdzināšana un cietsirdīgā attieksme pret viņiem. Spēka struktūras faktiski ir vērsušās pret savu tautu, konstitucionālo iekārtu un cilvēktiesībām," turpināja Kaimiņš.

Vēstulē norādīts, ka Baltkrievijas konstitūcijas 1. pants nosaka, ka tā ir demokrātiska un tiesiska valsts. Demokrātiskā un tiesiskā valstī pastāv tiesību virsvadība – jebkāda valsts rīcība pret indivīdu drīkst notikt tikai saskaņā ar tiesībām, jo īpaši cilvēktiesībām. Šīs cilvēktiesības paredz arī absolūtu aizliegumu spīdzināt vai cietsirdīgi apieties, no šī aizlieguma nav pieļaujamas nekādas atkāpes, pausts vēstulē.

Tāpat Cilvēktiesību komisijas sagatavotajā vēstulē akcentēts, ka Baltkrievijas spēka struktūras ir aizturējušas un pat fiziski ietekmējušas daudzus Baltkrievijas un ārvalstu žurnālistus. Tāpat ierobežota mediju neatkarība, valstī ilgstoši nav pilnvērtīgi pieejams internets, kas, iespējams, pretēji oficiālajiem paziņojumiem, ir noticis valsts institūciju veikto darbību rezultātā.

Daudzveidīgi, brīvi un neatkarīgi mediji ir cilvēktiesību ievērošanas un demokrātiskas valsts iekārtas pastāvēšanas priekšnoteikums. Ja valstī netiek nodrošināta mediju brīvība un neatkarība, kā arī tiek apgrūtināts žurnālistu darbs, tad demokrātiska valsts iekārta nespēj normāli funkcionēt. Brīvi mediji un internets ļauj ne vien atrast informāciju, bet arī efektīvi ar to dalīties, kā arī komunicēt ar citiem un paust savu viedokli, uzsvērts vēstulē.

Vēstīts, ka saskaņā ar oficiālajiem provizoriskajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,09%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Vardarbīgi apspiežot protestus pret acīmredzamajiem pārkāpumiem vēlēšanu norisē un rezultātu viltošanu, Baltkrievijā cietuši vai aizturēti tūkstošiem cilvēku. Slimnīcās ārstējas vairāk nekā 250 cietušo, un ir arī bojāgājušie.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!