Foto: LETA

Vairums Saeimas deputātu pēc ilgām diskusijām lēma nodot izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā vairāk nekā 51 000 Latvijas pilsoņu parakstīto kolektīvo iesniegumu "Vakcinācijai aizvien jābūt brīvprātīgai". Šāda iniciatīva Saeimā kopš gada sākuma iesniegta vairākas reizes.

Kolektīvās iniciatīvas izskatīšanas nodošanu komisijai atbalstīja 86 parlamentārieši, bet viens bija pret.

Kolektīvā iesnieguma autors Artūrs Ikvilds iepriekš informēja, ka, lai arī pašlaik runa ir par brīvprātīgu Covid-19 vakcināciju, Latvijā viss mainās pa dienām, un var gadīties, ka valsts dienestu un arī atsevišķu uzņēmumu darbiniekiem tiks uzspiests vakcinēties, lai varētu turpināt darba attiecības vai dienestu, kas ir pretrunā ar cilvēka brīvās gribas tiesībām.

"Saeimai ir juridiski jānostiprina nosacījums, ka gan valsts un pašvaldības labā strādājošajiem/dienošajiem, gan privātā sektora darbiniekiem nedrīkst jebkādi uzspiest Covid-19 vakcināciju - to nedrīkst sasaistīt ne ar līgumattiecībām, ne finansiālo atlīdzību. Ar likumu nepieciešams aizsargāt nevakcinētu cilvēku pret diskrimināciju, jo ir liela daļa sabiedrības, kas rūpējas par savu veselību un ceļ imunitāti, mainot savu dzīvesveidu un ēšanas paradumus, tā audzējot imūnās sistēmas kapacitāti," pauda Ikvilds.

Parlamenta debatēs par kolektīvās iniciatīvas nodošanu izskatīšanai Sociālo un darba lietu komisijā kā ierasts aktīvāk uzstājās opozīcijā esošie deputāti. Deputāts Aldis Gobzems (Neatkarīgie) debatēs pauda kritiku valdības un Saeimas darbam kopumā, kā arī uzsvēra, ka dalīšana iedzīvotājus pret Covid-19 vakcinētajos un nevakcinētajos ir pret Satversmi.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis atzina, ka patlaban ir vērojama saspēle starp Covid-19 histēriju, ko veicina valdība, un Covid-19 noliegšanu, ko, kā atzina Dombrovskis, pārstāv arī atsevišķi deputāti, kas nodarbojas ar aģitāciju pret vakcināciju, un pēc būtības faktiski noliedz Covid-19 kā tādu.

Tā vietā deputāts rosināja īstenot saprātīgu un izsvērtu politiku, domājot ne tikai daudz par vakcinēšanos pret Covid-19 vai nevakcinēšanos, par obligātu vai neobligātu vakcināciju, bet gan tā vietā pārskatīt ierobežojumus. Dombrovskis rosināja pārskatīt prasību par mutes un deguna aizsegu valkāšanu skolās, tāpat deputāts uzskata, ka būtu piešķirams Covid-19 sertifikāts personai, kas ir pārslimojusi Covid-19, bet nav veikusi testu.

Deputāts Ralfs Nemiro (Neatkarīgie) aicināja respektēt cilvēkus, kas parakstījuši kolektīvo iesniegumu, un pauda pārliecību, ka tā būtu nododama izvērtēšanai. Tajā pašā laikā Nemiro pauda, ka vakcinācija nav obligāta un neviens cilvēks netiek obligāti "durts un špricēts".

Viņš arī aicināja atgriezties pie diskusijas par darba devēju tiesībām izbeigt darba attiecības ar nevakcinētiem darbiniekiem. Nemiro atzina, ka būtu jāizvērtē, vai vakcinēšanās vai nevakcinēšanās fakts varētu kalpot par pamatu, lai kādu personu atlaistu no darba, ierobežotu tās pamattiesības un pamatbrīvības.

Pie frakcijām nepiederošā deputāte Jūlija Stepaņenko pauda pārliecību, ka jau patlaban vakcinācija pret Covid-19 ir obligāta. Kā piemēru viņa minēja faktu, ka brīvprātīga vakcinācija vairs nav nedz frizieriem, nedz skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem, nedz studentiem. Arī deputāte Ramona Petraviča (Neatkarīgie) uzsvēra, ka jau patlaban ar "dažādām metodēm un viltus gājieniem" vakcinācija pret Covid-19 ir padarīta obligāta.

Deputāts Viktors Valainis (ZZS) aicināja atbalstīt kolektīvo iesniegumu, jo, viņa ieskatā, tajā ietvertie jautājumi prasa atbildes no ikviena politiskā spēka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!