Foto: LETA

Saeimas Mandātu un ētikas komisija šodien nobalsoja par Saeimas deputāta Alda Adamoviča (JV) izdošanu kriminālvajāšanai saistībā ar aizdomām par šajā parlamenta sasaukumā, iespējams, veiktu krāpšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dienesta viltojumu.

Pats deputāts savu vainu neatzina, taču aicināja kolēģus balsot par viņa izdošanu kriminālvajāšanai.

Par Adamoviča izdošanu komisijas deputāti nobalsoja vienbalsīgi.

Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora pienākumu izpildītājs Ando Skalbe komisijas deputātiem skaidroja, ka viņš lietu saņēmis šī gada 30. augustā, taču Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) tā ierosināta jau pērn 6. augustā.

Biroja izmeklēšanas laikā veiktas vairākas operatīvas darbības, tostarp noklausītas deputāta telefona sarunas, kā arī veikta viņa izsekošana. Līdzīgas darbības esot veiktas arī pret citiem deputātiem, pret kuriem saistībā ar kompensāciju saņemšanu ierosināti kriminālprocesi. Skalbe gan vairījās komentēt, vai Adamoviča lietai sekos arī citi kriminālprocesi pret Saeimas deputātiem, taču atzīmēja, ka minētie deputāti ir informēti par kriminālprocesiem.

Skaidrojot lietu pret Adamoviču, Skalbe norādīja, ka izmeklēšanu laikā konstatēts, ka deputāts divas reizes pieprasījis kompensāciju par degvielu, kas, izmeklētāju ieskatā, izmantota personīgām vajadzībām. Adamovičs gan piebilda, ka par šiem abiem gadījumiem viņš naudu budžetā atgriezis. Deputāts arī atzina, ka viņš ir pieļāvis kļūdu, taču izcēla, ka tā nav bijusi ļaunprātīga.

Savukārt trešā epizode ir saistīta ar 450 eiro lielo kompensāciju, ko Adamovičs ik mēnesi saņēma par savu dzīvesvietu Rīgā. Izmeklētāju ieskatā, deputāts nav uzturējies telpās, par kurām viņš saņēmis kompensāciju.

Deputāts saviem kolēģiem skaidroja, ka viņš Rīgā jau kopš 2015. gada īrē dzīvokli, kurā kopā ar viņu dzīvojis arī viņa vecākais dēls. Adamovičs atzīmēja, ka laiku no laika viņš palicis sava jaunākā dēla dzīvoklī, kamēr viņa īrētajā dzīvoklī uzturējies vien vecākais dēls. Deputāta ieskatā, šāda rīcība nav traktējama kā likumpārkāpums, jo visas viņa personīgās mantas atradušās dzīvoklī, kas īrēts kopš 2015. gada.

Komisijas loceklis Ilmārs Dūrītis (AP) atzīmēja, ka netic, ka Adamovičs būtu ļaunprātīgi izmantojis kompensācijas, viņš gan piebilda, ka gala lēmums būs jāpieņem tiesai. Deputāts teoretizēja, ka pārkāpums radies formālu noteikumu pārkāpumu dēļ, kas skaidrojams ar līdz galam neizprotamiem normatīvajiem regulējumiem. Dūrītis pauda, ka viņš augsti vērtē Adamoviča aicinājumu balsot par viņa izdošanu.

Tāpat deputāts pieļāva, ka "neprecīzi atrunātie kompensāciju jautājumi" var tikt izmantoti, lai nākotnē "no trases noņemtu" konkrētus deputātus. Noslēgumā Dūrītis rosināja uz Saeimu aicināt KNAB, lai birojs palīdzētu izprast jautājumus, kas saistīti ar kompensācijām. "Kas noteiks cik ilgi deputātam jāatrodas dzīvoklī, kas noteiks, ka mana sieva vai brālis nevar ieliet degvielu manā mašīnā," retoriski vaicāja Dūrītis. "Es biju pārliecināts, ka pats braucot ar savu mašīnu un neprasot šoferi es ietaupu valsts naudu," atzīmēja deputāts.

Savukārt komisijas vadītāja Janīna Kursīte-Pakule (VL-TB/LNNK) atzīmēja, ka agrākos gadījumos, kad tika balsots par deputātu izdošanu kriminālvajāšanai, prokuratūra solījusi ātru procesu, taču tas nav piepildījies.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka kopumā deputāts Adamovičs kompensācijās var saņemt līdz 904 eiro mēnesī, paredz viņam piešķirtā kompensāciju norma. Kompensācijas apmērs ir atkarīgs no deputāta dzīvesvietas. Saeimas mājaslapā norādīts, ka Adamoviča dzīvesvieta ir Preiļi. Arī, startējot 13. Saeimas vēlēšanām, parlamentārietis Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) norādīja, ka viņš dzīvo Preiļu novadā.

Jāatgādina, ka kompensācijas apmērs deputātiem ir atkarīgs no dzīvesvietas – jo tālāk no Rīgas parlamentārietis dzīvo, jo lielāka kompensācija viņam pienākas. Saeima kompensē tikai faktiskos izdevumus. Lai tos saņemtu, ir jāiesniedz, piemēram, degvielas čeki vai īres līgums.

Piemēram, ja deputāts dzīvo Rīgā vai teritorijā līdz 19 kilometriem ap Rīgu, viņam ir tiesības uz transporta izdevumu kompensāciju. Savukārt, ja deputāts dzīvo, sākot no 40 kilometriem no Rīgas, viņam ir tiesības saņemt ne tikai transporta izdevumu kompensāciju, bet arī kompensāciju par dzīvojamās telpas īri (viesnīcu) atbilstoši faktiskajiem izdevumiem.

Adamoviča 2019. gada amatpersonas deklarācijā norādīts, ka viņam pieder zeme un ēkas Preiļos, kā arī zeme Saunas pagastā. Tāpat viņam kopīpašumā pieder zeme Rušonas pagastā. Savukārt Rīgā viņam lietošanā ir dzīvoklis.

Pērn viņš deklarējis ieņēmumus 49 115 eiro apmērā no sava darba Saeimā, kā arī 500 eiro, ko viņš saņēmis no Lauku atbalsta dienesta.

Adamovičs nav deklarējis nekāda veida uzkrājumus, taču viņam pieder AS “Latvijas kuģniecība” akcijas 757 eiro vērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!