Foto: LETA

Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisija saņēmusi auditoru ziņojumu par SIA "Rīgas satiksme", portālam "Delfi" apstiprināja komisijas vadītājs Kaspars Ģirģens ("KPV LV").

Vēstīts, ka pagājušajā nedēļā komisija atkārtoti uzdeva Rīgas mēram Nilam Ušakovam (S) līdz šī gada 1. aprīlim pulksten 10 iesniegt auditorkompānijas "Ernst & Young Baltic" ziņojumu par "Rīgas satiksmes" darbību. Ģirģens norādīja, ka gadījumā, ja tas nenotiks, rosinās parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi, kas nodrošinātu piekļuvi šim dokumentam.

Kā pastāstīja Ģirģens, komisija pirmdien īsi pēc pulksten 10 ziņojumu saņēmusi. To komisijai iesniedza uzņēmums "Rīgas Satiksme", nevis Rīgas dome. Pats ziņojums ir ierobežotas pieejamības. Sākot ar otrdienu, ar to varēs iepazīties Publisko izdevumu un revīzijas komisijas deputāti.

Paredzēts, ka nākamnedēļ Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē dokuments tiks vērtēts. Plānots, ka sēdē piedalīsies gan Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB), gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM), kā arī "Rīgas satiksmes" pārstāvji. Iespējams, ka sēde būs slēgta.

"Pēc [nākamās] otrdienas sēdes noteikti būs plašāks komentārs par to, kādas darbības varētu būt nākamās," skaidroja Ģirģens. Tad arī būs skaidrs, vai būs nepieciešams rosināt parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi.

Arī uzņēmuma "Rīgas satiksme" pārstāvis Dzintars Zaķis portālam "Delfi" apliecināja, ka uzņēmums komisijas deputātiem nosūtījis auditoru kompānijas "Ernst & Young Baltic" audita ziņojumu.

Kā norādīja Zaķis, vēstulē "Rīgas satiksme" vērsusi uzmanību, ka audita ziņojumi pēc sava satura un būtības ir paredzēti kapitālsabiedrībai un tās īpašniekam operatīvo lēmumu pieņemšanai, jo tajā ir iekļauta "Rīgas satiksme" komercnoslēpumu saturoša informācija, kā arī fizisko personu dati. "Rīgas satiksmes" ieskatā tikai tas, ka tā ir pašvaldībai piederoša kapitālsabiedrība, jebkura informācija par šīs kapitālsabiedrības darbu nekļūst vispārpieejama un publiska.

Taču, ņemot vērā Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas vēstulē norādīto par komercnoslēpuma pieejamību Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai, "Rīgas satiksme" ir audita ziņojumu, vienlaicīgi aizklājot fizisko personu datus.

Kā ziņots, auditorkompānija "Ernst & Young Baltic" sagatavojusi ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē". Ziņojums līdz šim nav publicēts, bet ar to ļauts iepazīties Rīgas domes deputātiem, kā arī VARAM. Tāpat to analizē KNAB.

Bijušais "Rīgas satiksmes" pagaidu valdes vadītājs Anrijs Matīss iepriekš skaidrojis, ka ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt. Auditori arī esot norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

Tikmēr VARAM paziņoja, ka ir konstatējusi virkni iespējamu likumu pārkāpumu, par kuriem Ušakovam jāsniedz paskaidrojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!