Saeima ceturtdien pēdējā ārkārtas sēdē pirms referenduma par šī parlamenta atlaišanu nodeva komisijām grozījumus Saeimas kārtības rullī, kas paredz 10 000 iedzīvotāju tiesības iesniegt parlamentā likumdošanas iniciatīvas, kurus deputāti reiz noraidīja.

Par likumprojekta nodošanu komisijām nobalsoja 71 deputāts no "Vienotības", Zaļo un Zemnieku savienības, "Saskaņas centra" un "Par labu Latviju" frakcijas. Pret bija seši deputāti – VL-TB/LNNK pārstāvji un ārpusfrakciju deputāts Visvaldis Lācis.

Šoreiz grozījumus bija iesnieguši pieci "Par labu Latviju" (PLL) frakcijas deputāti, bet debatēs balsot par priekšlikumu aicināja "Vienotības" pārstāve Rasma Kārkliņa. Savukārt Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK) norādīja, ka šis priekšlikums atšķiras no iepriekš Saeimā iesniegtā, jo paredz tiesības iesniegt likumdošanas iniciatīvu vismaz 10 000 Latvijas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kas esot pretrunā ar Satversmi, tāpēc Nacionālā apvienība balsošot pret.

Jau vēstīts, ka pirmdien koalīcijas sadarbības padomes sēdē "Vienotības" pārstāvji jau paziņojuši partneriem no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), ka atbalsta projekta nodošanu komisijām. Savukārt ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis koalīcijas padomes sēdē sacīja, ka arī ZZS balsos par šo priekšlikumu.

Brigmanis paskaidroja, ka iepriekš ZZS nebalsoja par šo ierosinājumu, jo "mēs nezinājām, kas tas par priekšlikumu, jo tas parādījās pēkšņi, un varējām uzzināt tikai tik, cik pastāstīja no tribīnes". Vēlāk ZZS deputāti ir tikušies ar "īstajiem idejas autoriem, ne jau PLL" – vairākiem aktīvistiem, kuri pēc pasākuma "Oligarhu kapusvētki" izveidoja portālu "Mana Balss" un rosinājuši ļaut iedzīvotājiem iesniegt parlamentā likumu izmaiņu iniciatīvas. Sarunā idejas autori ZZS pārliecinājuši atbalstīt šo priekšlikumu.

Jūlija sākumā noraidītā "Vienotības" iecere paredzēja, ka ne mazāk kā 10 0000 balsstiesīgo pilsoņu, norādot savu vārdu, uzvārdu un personas kodu, var iesniegt Saeimā kolektīvu iesniegumu ar priekšlikumiem likumu izmaiņām, parakstus kolektīvajam iesniegumam varētu vākt arī elektroniski, ja tiek nodrošināta parakstītāju identifikācija un fizisko personu datu aizsardzības drošums.

Diskusiju par nepieciešamību nodrošināt iedzīvotājiem lielāku līdzdalību parlamenta darbā rosināja domubiedru grupa, kas izveidoja mājas lapu "Manabalss.lv", kurā sākotnēji vāca parakstu par priekšlikumu atklāt ofšoru patiesos īpašniekus. Vēlāk mājas lapā iedzīvotāji sāka iesūtīt arī citas likumu izmaiņu ierosinājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!