Saeima ceturtdien nodeva skatīšanai komisijās grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz Mērsraga atdalīšanu no Rojas novada 2013.gadā, izveidojot atsevišķu Mērsraga novadu.

Likumprojektu Saeimā iesniedza partijas "Jaunais laiks" (JL), Pilsoniskās savienības (PS), Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS), kā arī opozīcijā esošās LPP/LC deputāti. Par likumprojekta virzību nobalsoja 71 deputāts, pret 14, bet atturējās septiņi.

JL deputāte Ingrīda Circene ceturtdien Saeimas sēdē norādīja, ka konflikts šajā novadā "ir pirmais precedents izkropļotai izpratnei par iedzīvotāju tiesībām savā dzīvesvietā". Circene uzsvēra, ka problēmas šajā novadā nav atrisinātas, jo mērsradzniekiem tuvākā slimnīca ir Tukumā, bet uz to neiet sabiedriskais transports, mērsradzniekiem ir samazināts atļautais zivju nozvejas daudzums, kamēr rojiniekiem tas palicis nemainīgs. "Ir runa par samērīguma principu, " pauda Circene, uzsverot, ka trīs gadi līdz likuma spēkā stāšanās laikam ir pietiekošs laiks, lai pierādītu, ka trūkumi ir novērsti.

Savukārt Tautas partijas (TP) deputāts Māris Kučinskis ceturtdien Saeimas sēdē norādīja, ka jebkurš Saeimas deputāts var aizbraukt uz kādu vietu Latvijā, kur ir konflikts, un priekšvēlēšanu laikā nākt ar likumdošanas iniciatīvu. "Šāds viens precedents var radīt nopietnas sekas. Kāds cits Saeimas deputāts var aizbraukt uz Krievijas pierobežu un iesniegt priekšlikumus par novadu atdalīšanu no Latvijas vai autonomiju," pauda Kučinskis, norādot, ka arī priekšvēlēšanu laikā "Saeimai būtu jābūt atbildīgai".

Jau vēstīts, ka Rojas novada Mērsraga Tautas namā 16.janvārī notika iedzīvotāju sapulce, kurā ar absolūtu balsu vairākumu pieņemta rezolūcija par Mērsraga izstāšanos no Rojas novada. Kopumā sapulcē piedalījās 312 Mērsraga iedzīvotāji, no kuriem 308 pauda atbalstu rezolūcijai par Mērsraga izstāšanos no Rojas novada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!