Foto: DELFI
Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja parlamenta Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas izstrādātos grozījumus Publisko iepirkumu likumā, kas ļautu centralizēti kopā ar citām valstīm iepirkt medikamentus un medicīnas preces.

Saeima grozījumus pirmajā lasījumā pieņēma, par tiem balsojot 85 deputātiem, nevienam neesot pret un neatturoties.

Likumprojekta autori anotācijā norāda, ka Baltijas valstu kopīgi valsts apmaksāto medikamentu un medicīnisko preču iepirkumi nodrošinātu zemākas cenas. Tas arī dotu iespēju ietaupīt līdzekļus un novirzīt tos veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai, tādā veidā atstājot pozitīvu ietekmi uz pacientiem un sabiedrību kopumā.

Tāpat centralizēti starpvalstu medikamentu un medicīnisko preču iepirkumi ļaus ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, pausts anotācijā.

Likumprojektā noteikts, ka centralizēto iepirkumu institūcija varēs veikt iepirkumus un organizēt iepirkuma procedūras citu Eiropas Savienības dalībvalstu pasūtītāju vajadzībām. Šajā gadījumā centralizēto iepirkumu institūcija piemēros Publisko iepirkumu likumā noteiktās prasības.

Ar šo likumprojektu arī plānots izslēgt normas, kas paredz, ka no iepirkuma tiek izslēgti uzņēmumi, kas nodarbinātajiem maksā darba samaksu, kas nesasniedz 70% no vidējā atalgojuma šajā nozarē. Grozījumi nepieciešami, jo Satversmes tiesa šādu prasību atzinusi par neatbilstošu Eiropas Savienības tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!