Foto: DELFI

Saeimas Nacionālās drošības komisija (NDK) tuvāko nedēļu laikā vērtēs "Latvenergo" krimināllietas materiālu nopludināšanas gadījumu un paveikto šī atgadījuma izmeklēšanā, pastāstīja NDK priekšsēdētājs Valdis Zatlers (ZRP).

Zatlers atzīmēja, ka NDK kopā ar Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju jau iepriekš ir vērtējusi iestāžu darbu ar slepeno informāciju, bet šis neesot gadījums, kad informācija tikusi nolaidīgi glabāta, proti, šoreiz tā ir apzināti nodota trešajām personām dažādu iespējamu motīvu, piemēram, materiālu, dēļ.

"Šī lieta ir iespējami ātri jāizmeklē, vainīgie jāsoda, un tas jādara zināms sabiedrībai," uzsvēra NDK priekšsēdētājs, piebilstot, ka nepieciešams arī noskaidrot, vai šī informācijas noplūde bijusi sistēmiska rakstura vai arī atsevišķs gadījums.

Zatlers norādīja, ka NDK par šo lietu uzreiz vēl nespriedīs, jo vēl notiek izmeklēšana. "Par to mēs varētu runāt tuvāko nedēļu laikā, kad būs zināmi izmeklēšanas rezultāti," teica politiķis.

Kā ziņots, portāls "pietiek.com" aprīļa sākumā publiskoja vairākas telefonsarunas starp, iespējams, biznesa konsultantu Andreju Livanoviču, franču enerģētikas koncerna "Alstom Power" pārstāvi un bijušajām AS "Latvenergo" amatpersonām - prezidentu Kārli Miķelsonu un viceprezidentu Aigaru Meļko.

Sarunas esot ierakstītas 2010.gadā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) izmeklējot "Latvenergo" amatpersonu iespējamo piekukuļošanu, ziņoja portāls. Vēlāk Miķelsons un Meļko tika aizturēti aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un naudas atmazgāšanu.

Saistībā ar "Latvenergo" amatpersonu lietas materiālu iespējamo nopludināšanu KNAB sāka dienesta pārbaudi, lai izvērtētu publiskotās informācijas autentiskumu un biroja darbinieku rīcību ar lietiskajiem pierādījumiem šajā krimināllietā.

KNAB, veicot pārbaudi, ir noskaidrojis un atstādinājis no pienākumu pildīšanas vienu biroja amatpersonu, kura, iespējams, nopludinājusi tā dēvētās "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālus.

Kā informēja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs, minētā amatpersona, "iespējams, izpaudusi ziņas no kādas KNAB lietvedībā esošās krimināllietas materiāliem". Patlaban birojs veic visas nepieciešamās darbības, lai noskaidrotu izpaustās informācijas apjomu.

"Latvenergo" krimināllietas materiālu nopludināšanā bez atstādinātās KNAB amatpersonas ir bijusi iesaistīta arī augsta valsts amatpersona, kas ir publiski zināma, bet nepārstāv tiesībsargājošās iestādes, vakar LTV raidījumam "Panorāma" sacīja KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!