Foto: Saeimas administrācija

Latvijas iedzīvotāju uzdevums ir rūpēties par kontrabandas, tostarp nelegālo cigarešu, izskaušanu valstī, lai varētu celt pārtikušāku un laimīgāku Latviju, sacījusi Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA), atklājot izstādi "Cīņā ar kontrabandu nav robežu".

"Kontrabanda ir nauda, kas nenonāk valsts budžetā, tostarp pensijās, pabalstos un sociālajā aprūpē," teikusi Mūrniece.

Saeimas spīkere norādījusi, ka Saeimas namā satiekas sabiedrības un nevalstisko organizāciju pārstāvji, bet izstādes atklāšana sniedz iespēju diskutēt par cīņu pret kontrabandu, kas sabiedrībai ir ļoti postoša. Vienlaikus Mūrniece uzsvērusi, ka arī legāli tirgotās cigaretes nodara ļaunumu, un pauda cerību par izstādes par smēķēšanas kaitīgumu un postu atklāšanu parlamenta ēkā.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja aicināja strādāt pie jauniem priekšlikumiem tiesiskā regulējuma pilnveidošanai un sistēmas sakārtošanas, lai turpinātu cīņu pret kontrabandu.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis (V) izstādes atklāšanā sacījis, ka kontrabanda nav unikāla Latvijā un tā skar arī citas valstis, informēja Saeimas Preses dienests.

"Smēķēt ir slikti, taču smēķēt nezināmas izcelsmes cigaretes ir vēl kaitīgāk veselībai. Turklāt mūsu valsts budžets ik gadu zaudē 70 miljonus eiro tieši cigarešu kontrabandas dēļ," klātesošajiem norādījis Latkovskis. Viņš informējis, ka viņa vadītā komisija trešdien skatījusi jautājumu par cīņu pret kontrabandu, atzīstot, ka tā ir cīņa pret uzskatu, ka kontrabandas cigarešu pirkšana nav nekas nosodāms.

Pēc Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Jāņa Endziņa domām izstādes atklāšana apliecina, ka arī parlaments sper soli kontrabandas mazināšanas virzienā. Lai arī kontrabandas apjoms Latvijā aizvien ir liels, nelegālo cigarešu kontrabandas apjoms ik gadu samazinās, norādījis Endziņš. Pēc viņa rīcībā esošajiem datiem kopš 2010.gada kontrabanda samazinājusies par 10% procentiem.

Jau ziņots, ka teju 30% no kopumā Latvijā patērētajām ir kontrabandas cigaretes. Latvija joprojām ir pirmajā vietā Eiropas Savienībā (ES) kontrabandas cigarešu izplatības ziņā. Kontrabandas cigaretes Latvijā aizvien tiek ievestas galvenokārt no Baltkrievijas un Krievijas.

Jaunākais "AC Nielsen" "Tukšo cigarešu paciņu pētījums", kas veikts 2014.gada pēdējā ceturksnī, liecina, ka nelegālo cigarešu tirdzniecība gadā ES valstīm rada 11 miljardus eiro lielus zaudējumus.

Salīdzinot ar 2013.gadu, pērn kontrabandas cigarešu īpatsvars Latvijā ir samazinājies par vienu procentpunktu. Salīdzinājumā ar 2010.gadu, kad kontrabanda sasniedza 44,6%, nelegālo cigarešu īpatsvars samazinājies pat par desmit procentpunktiem.

Izstādē aplūkojami informatīvo kampaņu plakāti cīņai pret kontrabandas cigaretēm no dažādām pasaules valstīm, tostarp Argentīnas, Meksikas, Kanādas, Ķīnas, Portugāles, Itālijas un Latvijas. Tā rīkota pēc LTRK ierosinājuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!