Foto: DELFI

Saeima ceturtdien, 24. martā, otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamu atzīto likuma projektu, ar kuru no 1. aprīļa spēku zaudē likums "Par pagaidu papildu prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kurā ietverta prasība Saeimas un pašvaldību deputātiem darba pienākumu veikšanai uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Likums "Par pagaidu papildu prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam" paredz, ka deputāts Saeimas darbā ir tiesīgs piedalīties tikai tad, ja ir uzrādījis sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai pārslimošanas faktu.

Vienlaikus darbu turpināt var arī deputāts, kurš saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai konsilija atzinumu par vakcinācijas atlikšanu uz noteiktu laiku un uzrādījis sadarbspējīgu sertifikātu par negatīvu veiktā testa rezultātu. Prasība pēc Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta attiecināta arī uz pašvaldību deputātiem.

Pieņemot likumu, tika paredzēts, ka tas būs spēkā līdz 2022. gada 1. jūlijam, bet kopš tā spēkā stāšanās ir būtiski mainījušies apstākļi, kas bija par pamatu tā pieņemšanai, akcentē par likuma projekta virzību Saeimā atbildīgās Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns.

Kā atzīmēts likuma projekta anotācijā, likumā ietvertais regulējums vairs nav vajadzīgs tā mērķu sasniegšanai, jo būtiski ir uzlabojusies epidemioloģiskā situācija Latvijā, kā arī mainījies regulējums nodarbinātības jomā, ievērojami samazinot to personu kategorijas, kurām darba pienākumu veikšanai nepieciešamas vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Līdz šim Saeimas darbā bija tiesīgi piedalīties 98 ievēlētie deputāti. Sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu neuzrādīja parlamentārieši Jūlija Stepaņenko un Jānis Ādamsons (S).

Ādamsons patlaban atrodas apcietinājumā.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima 2021. gada 12. novembrī galīgajā lasījumā atbalstīja likumprojektu "Par pagaidu papildus prasībām Saeimas deputātu un pašvaldību domju deputātu darbam", kas paredz Saeimas un arī pašvaldību deputātiem darba veikšanai uzrādīt Covid-19 sertifikātu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!