Foto: Saeimas administrācija

Lai gan šīs nedēļas, kas ir piektā nedēļa, kopš sākusies oficiāla parakstu vākšana par 13. Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanu, laikā valdība iesniedza un Saeima steidzīgi konceptuāli atbalstīja Rīgas domes atlaišanas likumprojektu, tas nav jūtami vairojis iedzīvotāju aktivitāti parakstu vākšanā.

To nav vairojis arī plaši diskutētais Saeimas lēmums par domes termiņa pagarināšanu ārkārtas vēlēšanu gadījumā. Tieši pretēji – parakstu vākšanas aktivitāte vietnē "latvija.lv" sasniegusi zemāko līmeni vienas nedēļas laikā.

Piektdien, 20. decembra, vakarpusē bija savākti 43 450 vēlētāju paraksti, kas ir par nepilnu tūkstoti jeb 852 parakstiem vairāk, nekā bija piektdienā pirms nedēļas, noskaidroja portāls "Delfi". Iepriekšējās divās nedēļās parakstu vākšanas temps bija līdzīgs, sasniedzot tūkstoti nedēļā.

Iepriekš, ceturtās nedēļas laikā, kopš Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) reģistrēja pirmās divas iniciatīvas grupas parakstu vākšanai par 13. Saeimas atsaukšanas referenduma ierosināšanu, kopumā vietnē "latvija.lv" bija parakstījušies 42 598 vēlētāji. Tā bija nedēļa, kad 13. decembrī CVK reģistrēja vēl vienu iniciatīvas grupu – politisko partiju apvienību "Jaunā Saskaņa".

Trešās nedēļas laikā savākto parakstu skaits palielinājies tikai par tūkstoti jeb četras reizes mazāk nekā otrajā nedēļā. Kopumā tas sasniedza 41 597. Turklāt tas notika, neraugoties uz to, ka 5. decembrī, CVK reģistrēja un pievienoja parakstu vākšanai arī Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības iniciatīvu. 3. decembrī, arī Saeimā opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" valde nolēma, ka atbalstīs un aktīvi iesaistīsies parakstu vākšanā.

Pirmās nedēļas laikā pēc tam, kad 15. novembrī sākās parakstu vākšana, pirmajās dienās ik dienu parakstījās vairāki tūkstoši vēlētāju un nedēļas laikā internetā tika savākti 36 485 paraksti. Otrajā nedēļā šis skaits pieauga līdz nedaudz vairāk nekā 40 000, tātad par četriem tūkstošiem nedēļā jeb deviņas reizes mazāk nekā pirmās nedēļas laikā.

Lai tautas nobalsošana notiktu, nepieciešams savākt 154 865 vēlētāju parakstus.

CVK 14. novembrī reģistrēja iniciatīvas grupas – biedrību "Varu Latvijas Tautai" un politisko partiju "Centra partija" – parakstu vākšanai tautas nobalsošanas ierosināšanai par 13. Saeimas atsaukšanu.

Parakstīties par šo iniciatīvu vēlētāji var 12 mēnešus elektroniski portālā "latvija.lv" vai apliecinot parakstu pie zvērināta notāra, dzīvesvietas deklarēšanas vietā pašvaldībā, bāriņtiesā, kura veic notariālas darbības, vai novadā pie pagasta vai pilsētas pārvaldes vadītāja. Parakstu vākšana sākās 15. novembrī un ilgs līdz 2020. gada 14. novembrim.

Atbilstoši Satversmei tiesību atsaukt Saeimu vēlētāji nevar izmantot gadu pēc Saeimas sanākšanas, gadu pirms Saeimas pilnvaru beigām, Valsts prezidenta pilnvaru pēdējo sešu mēnešu laikā, kā arī agrāk par sešiem mēnešiem pēc iepriekšējās tautas nobalsošanas par Saeimas atsaukšanu.

Latvijas Republikas Satversme paredz, ka ne mazāk kā vienai desmitajai daļai vēlētāju ir tiesības ierosināt tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu. Lai izmantotu šīs tiesības, CVK jāpiereģistrē iniciatīvas grupa, kurai 12 mēnešu laikā jāsavāc un jāiesniedz CVK ne mazāk kā vienas desmitās daļas (154 865) vēlētāju paraksti.

Ja likumā noteiktajā termiņā tautas nobalsošanas ierosināšanai nepieciešamais parakstu skaits tiek savākts, jānotiek tautas nobalsošanai par šo jautājumu. Atbilstoši Satversmei, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz divas trešdaļas no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!