Foto: LETA

Saeima pirmdien, 14.jūlijā, ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā atbalstīja divus likumprojektus, lai pilsoņi, kuriem nav pases, bet ir elektroniskā identifikācijas (ID) karte, uzrādot arī Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apstiprinātu vēlētāja apliecību, varētu balsot rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Pēc dalības Saeimas vēlēšanās parasti pasē iespiež zīmogu, taču ID kartē to izdarīt nevar, tāpēc izlemts izgatavot dizaina ziņā ID kartēm ļoti līdzīgas vēlētāju apliecības tiem, kuriem nav pases.

Vēlētāja apliecības Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļās varēs saņemt no 22.septembra līdz 3.oktobrim. Tās pienāksies tikai tiem pilsoņiem, kuriem ir identifikācijas karte, bet nav derīga pase.

Gan pase, gan ID karte šobrīd ir vairāk nekā pusmiljonam Latvijas iedzīvotāju, bet, pasei beidzoties derīguma termiņam, gandrīz 25 000 izlēmuši, ka iztiks tikai ar ID karti.

PMLP iepriekš paudis viedokli, ka daļu cilvēku neinteresē iespēja vēlēt, tāpēc viņi nolēmuši iegādāties visādi citādi pasei līdzvērtīgo ID karti. Daudzi, īpaši reģionos, izšķiroties par labu personas apliecībām tādēļ, ka tās ir divreiz lētākas nekā pases.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!