Foto: AFI

Maija sākumā tikai personas apliecības jeb tā dēvētās eID kartes bija 24 063 vēlētājiem, un oktobrī, Saeimas vēlēšanu laikā, šo cilvēku skaits, kuriem būs tikai personas apliecība un nebūs pases, varētu pieaugt līdz aptuveni 28 000, šodien diskusijā Saeimā norādīja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) priekšnieka vietnieks Jānis Citskovskis.

Vēlētāju skaits ar personas apliecību, bet bez pases pakāpeniski pieaug, piemēram pērn oktobrī šādu cilvēku bija 17 200, decembrī - 20 199, savukārt šogad martā - 22 584, informēja Citskovskis. Viņš piebilda - vēlētāju skaits, kuriem nav pases, pieaug aptuveni par 1000 mēnesī, līdz ar to oktobrī šādu cilvēku varētu būt ap 28 000.

PMLP priekšnieka vietnieks pastāstīja, ka pārsvarā personas apliecību bez pases izvēlas jaunieši. Kā iemeslus tam, ka cilvēki izvēlas saņemt tikai personas apliecību, Citskovskis minēja lētāku cenu, kā arī to, ka cilvēki nav apmierināti ar pašreizējo ekonomisko situāciju valstī, vēlēšanās nepiedalījās un to darīt arī neplāno.

Savukārt no tiem cilvēkiem, kuri var saņemt pasi, nemaksājot valsts nodevu, šādu iespēju izmanto samērā maz vēlētāju, sacīja PMLP pārstāvis. Latvijas pilsoņiem, kuri laika posmā no 2012.gada 1.aprīļa līdz 12.jūnijam kā savu vienīgo personu apliecinošo dokumentu noformēja personas apliecību, PMLP pasi izsniegs bez valsts nodevas samaksas.

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vadītājs Sergejs Dolgopolovs (SC) gan uzsvēra, ka līdz šīm Saeimas vēlēšanām pašreizējais regulējums netiks mainīts, bet jādomā par risinājumiem nākotnei.

Parlamenta vēlēšanās var nobalsot tikai ar pasi.

Kā ziņots, šodien parlamentā notika diskusija "Cik piemērots ir Saeimas vēlēšanu likums mūsdienu situācijai?", ko organizēja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!