Foto: F64

Pēc partiju – "Progesīvie" un "Kustības "Par!"" – kopīgās tikšanās atzīts, ka abi politiskie spēki varētu veidot kopīgu kodolu sociāli liberālai politiskajai alternatīvai 13. Saeimas vēlēšanās, portālu "Delfi" informēja "Progresīvie".

Partijas "Progresīvie" valdes priekšsēdētājs Māris Graudiņš tikšanās laikā uzsvēris, ka "Kustību "Par!"" vērtē kā savu ideoloģiski tuvāko sadarbības partneri, tāpat viņš aicinājis "pariešus" uz ciešāku sadarbību.

Partijas ieskatā abi politiskie spēki var veidot sociāli atbildīgu un sabiedriski liberālās vērtībās balstītu kodolu politiskajai alternatīvai 13. Saeimas vēlēšanās.

Tikšanās laikā abas partijas gan atzinušas, ka aktīvu abu partiju sadarbību ierobežo apstāklis, ka partija "Kustība "Par!"" faktiski ir ceturtā valdības koalīcijas partija. "Progresīvie" jo īpaši kritiski vērtē valdošās koalīcijas darbu nevienlīdzības mazināšanā, nodokļu, ekonomiskajā un veselības aprūpes politikā.

Arī "Kustības "Par!"" valdes priekšsēdētājs Daniels Pavļuts paudis, ka partijas "Progresīvie" politiskā programma "pariešu" ieskatā ir radniecīgākais politiskais piedāvājums.

Izvērtējot sadarbību ar citiem politiskajiem spēkiem, partijai "Progresīvie" būtisks atskaites punkts ir ne vien citu partiju programmas, bet arī līdzšinējā politiskā darbība un tās atbilstība partijas deklarētajām vērtībām.

"Progresīvie" jau iepriekš meta akmeni "pariešu" dārziņā. Līdzšinējā "Kustības "Par!"" politiskā darbība un tās atbilstība partijas deklarētajām vērtībām līdz šim ir bijis lielākais klupšanas akmens partiju sadarbībā.

""Progresīvie" un partija "Kustība "Par!"" bija vienojušās par sadarbību, lai panāktu pērn pieņemtā veselības aprūpes finansēšanas likuma atcelšanu, sagatavojot un iniciējot 20 deputātu rosinātu konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā. Tomēr, neskatoties uz to, ka šāda rīcība bija ciešā saskaņā ar abu partiju programmām un vērtībām, partijas "Kustība "Par!"" Saeimas deputāti upurēja šo iniciatīvu un visiem Latvijas iedzīvotājiem pieejamu veselības aprūpi, lai saglabātu savu statusu valdošajā koalīcijā un "Vienotības" frakcijā," iepriekš portālam "Delfi" atgādināja Graudiņš.

Ziņots, ka partija "Kustība "Par!"" vairāku partiju līderiem piedāvās apspriest sadarbību Saeimas vēlēšanās.

Pamatojoties uz partiju programmām un "Kustības "Par!"" biedru aptaujas rezultātiem, Pavļuts uzrunājis partiju "Progresīvie", "Izaugsme", "Latvijas attīstībai", "Vienotība" un JKP līderus.

Ja vēlēšanas notiktu janvārī, par "Kustību "Par!"" gatavi būtu balsot – 1,4%, liecina pētījumu centra SKDS veikta pilsoņu aptauja, kas tapusi pēc Latvijas Televīzijas pasūtījuma. Savukārt lielāko vēlētāju atbalstu saņemtu "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienība. No aptaujātajiem 26% nezināja, par ko balsotu vēlēšanās, savukārt 16,5% nepiedalītos Saeimas ievēlēšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!