Foto: LETA

Nacionālā apvienība „Visu Latvijai!”—"Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK (NA) ir gatava izskatīt Reformu partijas (RP) priekšlikumus sadarbībai Rīgas domē, tomēr norāda: līguma projektā ir jāiekļauj punkts par nesadarbošanos ar „Saskaņas centru” (SC) , portālu “Delfi” informēja NA preses sekretāre Laila Ozoliņa.

RP izstrādātajā vienošanās projektā starp RP, NA un „Vienotību" (V) ir piedāvāts vienoties par virkni kopēju prioritāšu Rīgas domē pēc 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām.

Taču dokumentā nav skarts jautājums par sadarbību ar SC vai citiem prokremliskajiem spēkiem.

NA uzskata, ka šīs nozīmīgās tēmas apiešana ir pazīme, ka RP šādu sadarbību joprojām uzskata par iespējamu.

„Izvairīšanās no SC pieminēšanas liecina, ka RP par sadarbību ar NA un "Vienotību" patiesībā vienoties nevēlas, tādējādi atstājot sev rīcības brīvību sadarbībai ar SC," uzskata NA Rīgas mēra kandidāte Baiba Broka.

Vienošanās projektā ir iekļauts punkts par sadarbību gan nacionālajā, gan pašvaldību līmeni, un ir uzskaitīti valdības vai Saeimas atbalstāmie jautājumi, kas skar pašvaldības - tai skaitā par pašvaldību deputātu skaita samazināšanu visos novados un pašvaldību referendumu ieviešanu.

NA uzskata, ka dokumentu, kura mērķis ir vienošanās par sadarbību pašvaldību līmenī, RP mēģina pārvērst par alternatīvu koalīcijas līgumu.

„Saistīt sadarbības līgumu pašvaldībā ar valsts līmenī darāmajiem darbiem, uzsverot tikai RP prioritātes, būtu pilnīgi neloģiski," saka Broka.

„Ja RP ir problēmas ar ministru prioritātēm, tās jārisina nacionālajā līmenī," uzskata Broka.

NA joprojām atbalsta ideju par vienošanos starp valdībā strādājošajām partijām par sadarbību jaunajā Rīgas domē un ir gatava turpināt sarunas, lai memorandā iekļautu punktus, kas ir pieņemami visiem trim politiskajiem spēkiem.

Taču, kā uzsver Broka, šādā dokumentā noteikti ir jābūt punktam par nesadarbošanos ar prokremliskajiem spēkiem.

Jau vēstīts, ka RP ir piedāvājusi saviem partneriem valdības koalīcijā - "Vienotībai" un Nacionālajai apvienībai (NA) - vienoties par sadarbību Rīgas domē pēc 1.jūnija pašvaldību vēlēšanām, par sadarbības principu izvēloties kopīgu darbu visu rīdzinieku labā.

Pašlaik Rīgas domes opozīcijā esošās partijas "Vienotība" Rīgas saraksta līdere Sarmīte Ēlerte aicinājusi pašreizējos valdības koalīcijas partnerus - RP un NA - noslēgt trīspusēju vienošanos par sadarbību Rīgas domes vēlēšanās. "Vienotība" par kopīgi sasniedzamiem mērķiem uzskata augstu pilsonisko līdzdalību vēlēšanās un visu vēlētāju balsu pārstāvniecību Rīgas domē, tomēr NA un RP nesteidzās šādu vienošanos slēgt.

NA Rīgas mēra kandidāte Broka iespējamajiem nākamās domes koalīcijas partneriem - "Vienotībai" un Reformu partijai - piedāvājusi vienoties, ka Rīgā starp galvenajām prioritātēm ir latviska izglītības sistēma un kultūrtelpa, kā arī birokrātisko šķēršļu mazināšana un korupcijas izskaušana pašvaldībā.

Tikmēr RP Rīgas mēra amata kandidāte Inga Antāne norādījusi uz līdzšinējām sadarbības problēmām koalīcijā un neatbalstītajām RP idejām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!