Foto: F64
Jaunieši bezdarbnieki Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) īstenotajā pasākumā "Darba vieta jaunietim" varēs piedalīties arī tad, ja viņi kā bezdarbnieki NVA būs reģistrējušies vismaz četrus mēnešus, paredz Ministru kabineta otrdien atbalstītie grozījumi noteikumos par nodarbinātības pasākumiem.

Patlaban jaunieši bezdarbnieki vecumā no 18 līdz 24 gadiem var piedalīties šajā programmā, ja viņi NVA reģistrējušies vismaz sešus mēnešus. Šis kritērijs tiek mainīts, lai nodrošinātu iespēju piedalīties pasākumā jauniešiem, kuru reģistrēšanas stāžs aģentūrā nesasniedz sešus mēnešus, bet jaunietis ir izrādījis interesi piedalīties pasākumā "Darba vieta jaunietim".

Tāpat ar grozījumi noteikumos precizē pasākuma īstenošanas laiku, nosakot, ka to realizē deviņus mēnešus. Līdz šim pasākumu varēja īstenot līdz deviņiem mēnešiem. Precizējums nepieciešams, jo darba devēji izvēlas nodarbināt jaunieti tikai sešus mēnešos. Tad darba devēja saņemtā dotācija ir lielāka nekā pasākuma pēdējos trīs mēnešos. Lai nodrošinātu ilgstošu jauniešu integrāciju darba tirgū, nepieciešama jaunieša dalība šajā pasākumā visus deviņus mēnešus, skaidro LM.

Grozījumi noteikumos paredz arī papildināt izmaksu sarakstus, nosakot, ka finansējuma saņēmējs darba devējam sedz izdevumus par veselības pārbaužu veikšanu, kuri paredzēti normatīvajos aktos par obligātajām veselības pārbaudēm jauniešiem bezdarbniekiem, kas iesaistās pasākumā "Darba vieta jaunietim". Šobrīd šādu izmaksu segšana pasākumā nav paredzēta.

Noteikumu grozījumi paredz arī precizēt izmaksu sarakstu, svītrojot šķērsfinansējumu jeb Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalsta jomas izmaksas no projekta tiešo izmaksu saraksta, attiecīgi precizējot pārējos ar to saistītos noteikumus. ERAF atbalstāmo jomu izmaksām paredzēta atsevišķa izmaksu pozīcija.

Tāpat ar izmaiņām noteikumos tiek precizēti nosacījumi, kad darba devējam netiek piešķirts finanšu atbalsts jauniešu bezdarbnieku nodarbināšanai. Tas notiks gadījumā, ja darba devējs nebūs iesniedzis uzskaite veidlapu par saņemto "de minimis" atbalstu un ja plānotais atbalsts pārsniegs maksimālo apmēru.

Tāpat valdība precizēja valsts atbalsta uzskaites nosacījumus, paredzot, ka Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējuma saņēmējs pirms atbalsta piešķiršanas jauniešu nodarbināšanai veiks pārbaudi. Tajā tiks vētīts darba devējam piešķirtais finanšu atbalsts kopā ar attiecīgajā fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados piešķirto "de minimis" un cita ierobežota apmēra atbalsts, kas pieejams līdz 2011.gada 31.decembrim.

LM mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka pasākums "Darba vieta jaunietim" tiek īstenots ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu, lai sekmētu jauniešu bezdarbnieku ilgtspējīgu nodarbinātību. Darba devēji par nodarbināto jaunieti no ESF saņem dotāciju algas nodrošināšanai. Pirmos sešus mēnešus dotācija ir 100 lati, atlikušos trīs mēnešus - 50 latu. Darba devējam ir jānodrošina papildu finansējums, lai jaunieša alga būtu vismaz valstī noteiktās minimālās algas apmērā un lai par viņu tiktu maksātas sociālās apdrošināšanas iemaksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!