Foto: LETA

Saistībā ar divām bērniem paredzētajām grāmatām - "Diena, kad Kārlis bija Karlīna" un "Diena, kad Rūta bija Rihards" - vairāk nekā 50 nevalstiskās organizācijas valsts augstākajām amatpersonām prasa labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) demisiju.

Protesta vēstulē, kas adresēta Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V), Saeimas Prezidijam, Tiesībsargam Jurim Jansonam, Tieslietu ministram Jānim Bordānam, kā arī Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai, pieprasīta Viņķeles demisija, kā arī tiek lūgts nekavējoties aizliegt abu šo grāmatu izplatīšanu un pasniegšanu bērniem, aizliegt metodisko materiālu pedagogiem "Bērnudārzi, kuros ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm" un saukt pie atbildības visas amatpersonas, kuras "piedalījušās šī prettiesiskā materiāla sagatavošanā un izplatīšanā".

Kā liecina organizāciju protesta vēstule, to parakstījušas asociācija "Ģimene", kas apvieno 20 sabiedriskās organizācijas, Jāņa Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības fonds, "Latvijas Ordeņu brālība", "Latvijas Pedagogu dome", "Latvijas kristīgo skolotāju asociācija", Fonds "Moral Revolution", biedrība "Krīzes Grūtniecības centrs", Latvijas Evaņģēliskā Alianse, kas apvieno 27 organizācijas, un organizācija "Luterāņi Dzīvībai".

Vēstulē amatpersonām organizācijas norādījušas, ka ir pārsteigtas gan par faktu, ka Labklājības ministrija (LM) ir piekritusi šo grāmatu tulkošanai un izplatīšanai, gan arī par to, ka sabiedrība nav bijusi iesaistīta šajā procesā. Jebkuram mācību materiālam, pirms tas tiek izplatīts/ieviests izglītības iestādēs, ir jābūt pieejamam un jānodrošina caurspīdīgs, sabiedrības interesēm atbilstošs akceptēšanas process, nemaz nerunājot par saturu, uzskata organizācijas.

Vēstules autori uzskata, ka grāmatu publicēšana un izplatīšana pārkāpj Latvijas tiesību aktus un apdraud valsts pamatus - ģimeni kā īpašo sievietes un vīrieša savienību, kā arī bērna tiesības uz savu tradicionālo un garīgajās vērtībās skaidri balstīto identitāti.

Savukārt metodiskais materiāls viņu neapmierinātību izraisījis, jo tā "mērķis ir panākt, lai bērnu dzimumam nav izšķirošas nozīmes". Vēstules autori uzsver, ka ir maldīgs un dabas likumiem par vīrišķību un sievišķību neatbilstošs metodiskajā materiālā ietvertais apgalvojums "nav vienas galīgās patiesības par to, kādiem jābūt zēniem un kādām - meitenēm. Šādu patiesību ir daudz, un tās ir mainīgas." Turklāt šī norāde ir "klajā pretrunā ar Latvijas sabiedrības interesēm".

"Mēs vēlamies redzēt mūsu tautā veiksmīgas un kulpas ģimenes, kuras veido vīrišķīgi, atbildīgi vīri un sievišķīgas sievietes. Šādi pasākumi rada sabiedrības šķelšanos un ir pretrunā ar demokrātiju," norādīts vēstulē.

Kā iepriekš ziņoja aģentūra BNS, grāmatas paredzētas pirmsskolas vecuma bērniem diskusiju veicināšanai par zēnu un meiteņu lomām.

Grāmatu veidotāji uzskata, ka kopīga grāmatas lasīšana bērnudārzā palīdzēs veidot viedokli par dzimumlīdztiesības jautājumiem, piemēram, vai meitenēm spēlēt futbolu ir pieņemami, vai puišiem, kuri vēlētos paspēlēties ar lellēm, par to būtu jākautrējas, vai visām meitenēm patīk rozā drēbes, bet puikām - tumšas, un vēl daudziem citiem jautājumiem.

Ir izdots metodiskais materiāls arī pedagogiem "Pirmsskolas, kurās ir vieta PepijPrinčiem un PirātPrincesēm", kas palīdzēs pedagogiem atteikties no iesīkstējušajiem priekšstatiem par meiteņu un zēnu spējām, prasmēm, dzimumam piedienīgu uzvedību, norādīja LM.

Pirmsskolas speciālistus ar grāmatu un metodisko brošūru ir plānots iepazīstināt semināros, kurus organizēs Valsts izglītības satura centrs (VISC).

Gan grāmatas bērniem, gan metodiskais materiāls pedagogiem adaptēts Latvijas situācijai no dāņu valodas. Grāmatu oriģināls tapis Dānijas līdztiesības ministres uzdevumā. Grāmatas Latvijā adaptējusi un izdevusi darba grupa LM un Ziemeļu Ministru padomes (ZMP) kopīgā projektā.

Projekts izmaksājis 6430 latu, un to pilnībā finansējusi ZMP. Pilotprojekts vienlaikus notiek Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Katras grāmatas tirāža ir 500 eksemplāru.

Grāmatu atklāšanas svētki norisināsies trešdien, 26.septembrī, ZMP birojā Rīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!