Foto: PA Wire/Scanpix/LETA

Saistībā ar Iekšlietu ministrijas (IeM) Informācijas centra rīkoto iepirkumu valsts un pašvaldību vienotā tīkla videonovērošanas sistēmu iegādei, Iekšējā drošības birojā (IDB) 8. jūlijā uzsākts kriminālprocess par iespējamu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, savukārt Iepirkumu uzraudzības birojā uzsākti četri administratīvā pārkāpuma procesi, otrdien tika atklāts Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē.

IDB lietvedībā esošajā kriminālprocesā tiek veikta izmeklēšana pret IeM Informācijas centra amatpersonu un SIA "KB Open" par iespējām prettiesiskām darbībām ar Informācijas centra iepirkumiem. Tāpat IeM Informācijas centra iepirkumu komisijas locekļiem izteiktas piezīmes un rājieni.

Minētajā iepirkumā, kura kopējā summa bija 2,6 miljoni eiro, uzvarēja īsi pirms tā dibinātais uzņēmums SIA "KB Open", kas tolaik piederēja iepriekšējās IeM parlamentārās sekretāres Signes Boles dēlam. Komisijas sēdē tika uzsvērts, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nav konstatējis interešu konflikta pazīmes Boles darbībās.

IeM sagatavotajā prezentācijā tika atzīmēts, ka uzņēmuma iesniegtais piedāvājums neatbilda sarunu procedūras nolikumā izvirzītajām prasībām, kā rezultātā "KB Open" bija izslēdzams no turpmākās dalības iepirkuma procedūrā. Tāpat tika atklāts, ka IeM Informācijas centrs nebija saņēmis nepieciešamo atļauju sarunu procedūras veikšanai, savukārt pretendentu piedāvājumu atvēršana tika veikta vienpersoniski, bez pārējo iepirkuma komisijas locekļu klātbūtnes, arī pretendentu piedāvājumu vērtēšana notika ārpus iepirkuma komisijas sēdēm, kas pārkāpj Publisko iepirkumu likumu.

Reaģējot uz notikušo, tika ierosināta disciplinārlieta pret IeM Informācijas centra priekšnieci Līgu Lapiņu, viņu atstādinot no amata, kā arī IeM vērsusies Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB), rosinot sākt administratīvā pārkāpuma lietvedību saistībā ar iespējamiem Publisko iepirkumu likuma pārkāpumiem. IeM Informācijas centram uzdots izvērtēt iespēju turpināt sadarbību ar "KB Open", ņemot vērā dienesta pārbaudē konstatētos pārkāpumus.

Savukārt šī gada 8. jūlijā Iekšējā drošības birojā (IDB) uzsākts kriminālprocess par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kurā tiek veikta izmeklēšana pret IeM Informācijas centra amatpersonu un "KB Open" par iespējām prettiesiskām darbībām ar Informācijas centra iepirkumiem. Tāpat Informācijas centra iepirkumu komisijas locekļiem izteiktas piezīmes un rājieni.

Pēc IeM prezentācijas uzklausīšanas vārds tika dots IUB pārstāvjiem, kuri atzīmēja, ka administratīvo procesu izmeklēšana nedaudz aizkavējusies, jo daļa no nepieciešamajiem materiāliem atrodas IDB rīcībā, taču tuvākajā laikā tiks nodoti IUB.

Pēc atbildīgo iestāžu uzklausīšanas pie frakcijām nepiederošais deputāts Kaspars Ģirģens vairākkārt IeM vaicāja dažādus jautājumus par izmeklēšanas gaitu, kā arī interesējās, vai tās laikā ir uzklausīts arī "KB Open" viedoklis. Trofimovs atbildēja, ka tas nav darīts, jo izmeklēšanas gaitā pārbaudīta tikai iepirkuma dokumentācija.

Savukārt Māris Možvillo ("Neatkarīgie") interesējās, vai tiks publicēta atvainošanās Bolei par aizdomām, kas tika izteiktas par viņas iespējamo interešu konfliktu. Arī uz šo jautājumu tika saņemta negatīva atbilde.

Kā vēlāk portālu "Delfi" informēja IDB, tas pirmstiesas izmeklēšanas gaitā guva pierādījumus tam, ka minētā Informācijas centra amatpersona, būdama vadošā amatā, pretēji dienesta interesēm iestādes darbiniekiem uzdeva veikt darbības, kuru rezultātā kāda Informācijas centrā uzskaitē esoša sakaru ierīce palika citas augstas amatpersonas valdījumā pēc tam, kad tā beidza pildīt amata pienākumus.

Jau ziņots, ka IeM Informācijas centrs aprīlī un maijā piešķīris divus pasūtījumus uz četriem gadiem par kopumā 2,6 miljoniem eiro firmai "KB Open", kas iepirkuma laikā piederēja IeM parlamentārās sekretāres Boles dēlam Kārlim Bolem, vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga".

Firmai jāpiegādā programma, kas spētu vienotā tīklā savienot visas valstij un pašvaldībām piederošās video novērošanas sistēmas un ļautu ērti apstrādāt safilmēto, kā arī jāpiegādā un jāuzstāda video novērošanas kameras.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka par programmatūru uzņēmums saņemtu 800 000 eiro, bet par kamerām - 1 834 421 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka sarunu procedūras izsludināšanas brīdī februārī un martā "KB Open" piederēja Bolem, bet 8. martā tā oficiāli nonākusi Gerdas Gotļevskas īpašumā. "Nekā personīga" norāda, ka arī viņai esot saistība ar Boļu ģimeni.

Kompānija dibināta 2020. gada 20. februārī ar pamatkapitālu 2800 eiro un reģistrēta daudzdzīvokļu mājā Kaivas ielā. Raidījums norādīja, ka firmai nav biroja, nav mājaslapas internetā, izziņu dienestos nav pieejams tās telefons.

Atbildē uz "Nekā personīga" jautājumiem uzņēmuma pārstāvji e-pastā skaidrojuši, ka ir inovatīvs uzņēmums un neredz nepieciešamību pēc dārgas biroja telpas un liela administratīvā personāla.

"Esam godīgi piedalījušies atklātā konkursā, kur, atbilstoši iepirkuma nosacījumiem un kvalifikācijas prasībām, uzvarējām ar zemāko cenu. Esam izpildījuši saistības pret IeM Informācijas centru, kameru tīkls ir nodots un veiksmīgi strādā," teikts uzņēmuma atbildē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!