Foto: LETA
Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta stipendijas prioritārajos mācību priekšmetos šajā mācību gadā saņem 1660 skolotāju par kopējo summu 2,21 miljons latu, informē Studiju un zinātnes administrācijas vadītājs Jānis Ķirsons.

Šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem mācību gadiem, šo stipendiju saņēmēju skaits ir sarucis - ja šajā mācību gadā stipendiātu skaits ir 1660 (saņemot stipendijas 2,21 miljona latu apmērā), tad pagājušajā mācību gadā - 3388 (izmaksātas stipendijas kopumā 4,08 miljonu latu apmērā), bet 2008./2009.mācību gadā - 2521 stipendiāts, stipendijās saņemot kopumā 3,192 miljonus latu).

Pagājušajā mācību gadā lielākais stipendiātu skaits skaidrojams ar to, ka šim mērķim saskaņā ar projekta finansēšanas plānu togad veltīts lielākais finansējums, līdz ar to šim mācību gadam, kas šā projekta ietvaros ir pēdējais gads, pāri palicis mazāks mērķstipendiju skaits. Mērķstipendiju saņemt gribētāju skaits arī 2010./2011.gadā bijis samērā liels, tomēr ierobežoto līdzekļu dēļ bija iespējams piešķirt vien 1660 mērķstipendiju, paskaidroja Ķirsons.

Stipendijas lielums ir no 65 līdz 150 latiem mēnesī, kas ir atkarīgs no kontaktstundu skaita attiecīgajā mācību priekšmetā.

Mērķstipendijas piešķir pedagogiem, kuri vispārizglītojošajās skolās 7. līdz 12.klašu audzēkņiem vai profesionālās izglītības iestādē māca kādu no prioritārajiem priekšmetiem - Eiropas Savienības valodu kā svešvalodu, matemātiku, fiziku, ķīmiju, bioloģiju, informātiku vai dabaszinības - ne mazāk kā deviņas kontaktstundas nedēļā.

Uz stipendiju var pretendēt skolotāji, kuri vispārējās izglītības iestādēs vai profesionālajās skolās māca prioritāro mācību priekšmetu vismaz 12 kontaktstundas nedēļā un apgūst prioritārā mācību priekšmeta vai priekšmetu pedagogu profesionālo kvalifikāciju atbilstošā studiju programmā.

Lai pretendētu uz mērķstipendiju, skolotājiem ir jāatbilst prasībām, kas ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos, un jāveic papilddarbs savā priekšmetā - metodiskais darbs izglītības iestādē, konsultatīvais darbs, izpratnes veicināšana par vienādām iespējām izglītībā un karjerā vai vēl kādi pēc izvēles veicamie uzdevumi.

Nākamā gada sākumā pedagogiem izglītības pārvaldēs būs jāiesniedz pārskats par paveiktajiem darbiem aizvadītajā mācību pusgadā, bet 2010.gada jūnija beigās - gada pārskats par mācību gada laikā īstenotajiem darbiem. Pedagogiem jāiekārto arī projekta dokumentācijas mape, kurā jāatspoguļo visi darba apliecinājumi atbilstoši Studiju un zinātnes administrācijas izstrādātajām prasībām.

ESF mērķstipendiju projekts paredzēts no 2008.gada 30.aprīļa līdz 2012.gada 31.martam. Sākotnēji plānotais stipendijas saņēmēju skaits bija plānots aptuveni 2400. Kopumā projekta izmaksas ir 11,2 miljoni latu, tostarp Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējums 9,55 miljoni latu un valsts budžeta finansējums - 1,68 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!