Foto: Reuters/Scanpix
Šajā medību sezonā Latvijā jau ir nomedīti 16 lūši un 152 vilki, portālu "Delfi" informēja Valsts mežu dienestā (VMD). Pieļaujamais nomedījamo vilku skaits 2018./2019. gada sezonā ir 280 dzīvnieku, bet lūšu nomedīšanas apjoms – 150. Šie limiti salīdzinājumā ar iepriekšējo sezonu nav mainījušies.

Vilku medību sezona Latvijā sākas 15. jūlijā un ilgst līdz noteiktā skaita sasniegšanai, bet ne ilgāk kā līdz 31. martam.

Karte: šosezon nomedītie vilki

Savukārt lūšu medību sezona Latvijā sākās 1.decembrī un ilgst līdz VMD noteiktā pieļaujamā skaita sasniegšanai, bet ne ilgāk kā līdz 31. martam.

Karte: šosezon nomedītie lūši

2017./2018.gada medību sezonā Latvijā tika nomedīti kopumā 280 vilki, kas bija attiecīgajā medību sezonā pieļaujamais skaits. Vienlaikus pagājušajā medību sezonā tika nomedīti 140 lūši, kamēr pieļaujamais skaits bija noteikts 150 lūši.

VMD iepriekš informējis, ka arī teritorijas, kurās drīkst vairāk un kurās drīkst mazāk medīt lūšus galvenokārt nav mainījušās salīdzinājumā ar iepriekšējo medību sezonu, jo tās ir atkarīgas no populācijas izplatības vienmērīguma. Latvijā ir izveidojusies situācija, kad Zemgalē lūšu ir mazāk, tāpēc arī tur tiek atļauts medīt mazāku skaitu.

Kopumā Latvijā 28 000 medniekiem ir izsniegtas, atjaunotas un apmainītas jaunā parauga mednieku apliecības. Pēc Valsts meža dienesta aplēsēm aktīvi medīt dodas 21 132 mednieki.

"Delfi" jau rakstīja, ka atbildīgie dienests un mednieki uzsvēruši – lūšu populācija pēdējos gados Latvijā ir stabila un šāds nomedījamo dzīvnieku limits mūsu apstākļiem ir adekvāts. Tomēr pastāv arī pretēji viedokļi un oponenti savos secinājumos ir daudz skarbāki – uzskaites dati esot krietni pārspīlēti un bieži izšauti tiek pilnbriedu nesasnieguši jaunie lūši, kuri pie mums ieklīduši no Igaunijas, jo Latvijā šo dzīvnieku ir palicis maz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!