Foto: Shutterstock

2020./2021. un 2021./2022 mācību gada vidusskolas beidzējiem, lai iegūtu vidējās izglītības atestātu, būs jākārto trīs obligātie centralizētie eksāmeni (CE) – latviešu un angļu valodā, kā arī matemātikā, portālu "Delfi" informēja Valsts izglītības satura centrs (VISC). Izvēles eksāmenu skolēns var kārtot pēc saviem ieskatiem, ja tā rezultāti nepieciešami, lai iestātos augstskolā.

Plānots, ka svešvalodas eksāmens vidusskolas abiturientiem notiks no 11. līdz 14. maijam, ceturtdien lēma valdība, ņemot vērā, ka šajā mācību gadā skolēni pārsvarā mācās attālināti. Pagaidām paredzēts, ka pārējie eksāmeni notiks iepriekš paredzētajā laikā. Proti, latviešu valodas eksāmens notiks 18. maijā, savukārt matemātikas – 21. maijā.

Atšķirībā no citiem gadiem, pavasara brīvlaiks laikā no 15. līdz 19. martam šogad notiks vienā laikā visām klašu grupām, arī 12. klasei. "Tā kā svešvalodu eksāmeni par vispārējo vidējo izglītību notiks maijā, tad nav nepieciešams 12. klases skolēniem noteikt atsevišķas pavasara brīvdienas. Ja visi skolēni vienā laikā dodas brīvlaikā, tad izglītības iestādē ir iespēja brīvi plānot vienā nedēļā nepieciešamos metodiskos pasākumus visiem skolotājiem reizē," skaidro VISC.

Balstoties uz to, ka pirmās klases skolēniem valdība ārkārtas situācijas laikā lēma pagarināt ziemas brīvlaiku, lai uzlabotu valsts Covid-19 epidemioloģisko situāciju, februārī noteiktais vienas nedēļas brīvlaiks nenotiks.

Attiecībā uz 9. klases skolēnu valsts pārbaudes darbu grafiku, skaidra lēmuma vēl nav. "Ņemot vērā to, ka visiem skolēniem mācības notiek attālināti, par 9. klašu gala pārbaudījumu norisi valdība lems februāra sākumā," skaidroja VISC.

Ja tā saucamās izlaiduma klases pēc 7. februāra varēs mācīties vai apmeklēt individuālās konsultācijas klātienē, plānots, ka noslēguma pārbaudījumi 9. klasēm notiks. Iepretī, ja "epidemioloģiskā situācijas dēļ klātienes mācību vai konsultāciju norise nebūs iespējama, tad 9. klases skolēniem būs iespēja veikt monitoringa darbus pēc Lieldienām, lai vēl līdz mācību gada noslēgumam uzlabotu tās zināšanas un prasmes, kas būs nepieciešamas nākamajā mācību posmā".

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga portālam "Delfi" norādīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, diskusija starp nozari un atbildīgo ministriju par eksāmenu un pārbaužu darbu grafiku sākta ātrāk. Vienlaikus Vanaga atzīmēja, ka skolotājiem līdz šim bija jābūt gataviem uz vairākiem scenārijiem – CE un valsts pārbaudes darbu norisei plānotajos laikos, noslēguma darbu norises atlikšanu, kā arī eksāmenu atcelšanu.

Savukārt 3. klašu skolēniem diagnosticējošie darbi notiks martā. Mācību valodā mutvārdu daļa notiks no 25. janvāra līdz 2. martam, rakstu daļa – 3. martā. Matemātikas diagnosticējošais darbs būs 9. martā, savukārt latviešu valodas mazākumtautību izglītības programmās – 11. martā.

Jau vēstīts, ka valstī izsludinātās ārkārtas situācijas dēļ šobrīd attālināti mācās visas klašu grupas. Šie mācību ierobežojumi ir spēkā līdz 7. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!