Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) nosūtījusi tālākai saskaņošanai Administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas likumprojektu, portālu "Delfi" informēja ministra Jura Pūces (A/P) preses sekretāre Agnese Vārpiņa.

Likumprojekts nosūtīts Finanšu ministrijai, Tieslietu ministrijai un Latvijas Pašvaldību savienībai.

Ministru kabinetā likumprojektu plānots iesniegt līdz 28. februārim, pastāstīja Vārpiņa.

Vēstīts, ka reģionālu reformu plānots noslēgt pirms 2021. gadā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

Ar reformu plānots nodrošināt ekonomiski attīstītas, spēcīgas teritorijas un kvalitatīvus pakalpojumus. Reforma paredz, ka republikas pilsētas, izņemot Rīgu, apvienos ar novadiem un tas saglabās nacionālās nozīmes novada pilsētas statusu, informēja Pūce.

Administratīvi teritoriālās reformas sagatavošanai šogad nepieciešami 500 tūkstoši eiro. Tie nepieciešami ārējo ekspertu piesaistei, kā arī informatīvās kampaņas izstrādei un īstenošanai. 2020. gadā būs nepieciešami provizoriski 300 tūkstoši eiro. Arī 2021. gadā būs nepieciešami valsts budžeta līdzekļi, taču precīzi aprēķini par nepieciešamo finansējumu būs zināmi vēlāk.

Informatīvajā ziņojumā rakstīts, ka 2018. gadā kritērijam par iedzīvotāju skaitu nav atbilduši 39 no 110 novadiem, divas republikas pilsētas.

Savukārt kritērijiem atbilstoša attīstības centra nav 52 novados. Daudzas pašvaldības patstāvīgi nepilda tām likumos noteiktās funkcijas un to izpildē cenšas sadarboties ar citām pašvaldībām, secināts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!