Foto: F64

Sākusies Kultūras ministrijas ēkas Krišjāņa Valdemāra ielā 11a, Rīgā, fasādes atjaunošana un restaurācija, kas kopumā izmaksās 207 tūkstošus eiro, portālu "Delfi" informēja VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Līdz šā gada 30. septembrim iecerēts izveidot fasādes apgaismojumu, kā arī atjaunot fasādes dzeltenīgo smilšu toņa krāsu, kāda tā vēsturiski bija Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, kad ēkā atradās ārlietu ministru rezidences.

Būvdarbu veikšana uzticēta SIA ''Celtiks'', kas iepriekš atjaunojusi Rīgas pili. Projektētājs un autoruzraugs ir SIA "Arhitektoniskās izpētes grupa". Projekta kopējās izmaksas, kas ietver būvprojekta izstrādi, autoruzraudzību, būvuzraudzību un projekta vadības izmaksas, ir 207 405 eiro.

"Celtiks" vienādās daļās pieder uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Aldim Girgensonam un valdes locekļiem – Jānim Girgensonam un Robertam Vecumam-Veco. 2016. gadā "Cetiks" apgrozīja 312 tūkstošus eiro, nopelnot 36 tūkstošus eiro.

Savukārt "Arhitektoniskās izpētes grupa" vienādās daļās pieder Baibai Eglājai, kura vienlaikus ir uzņēmuma valdes priekšsēdētāja, valdes loceklim Artūram Lapiņam un Daigai Lēvaldei. 2016. gadā uzņēmums nopelnīja 29 tūkstošus eiro, bet apgrozīja 563 tūkstošus eiro.

Kultūras ministrijas ēkas renovācija notiek VNĪ programmas "100 adreses Latvijas simtgadei" ietvaros. Kopumā programmā VNĪ šobrīd īsteno 32 attīstības projektus 135 miljonu eiro apmērā.

Kultūras ministrijas ēka ir iekļauta aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, kas atrodas UNESCO Pasaules kultūras mantojuma "Rīgas vēsturiskais centrs" daļā, skaidro VNĪ.

Ēka būvēta 1873. gadā. Tās projekta autors ir viens no pazīstamākajiem vācu izcelsmes Rīgas arhitektiem, akadēmiķis Heinrihs Šēls. Sākotnēji ēka bijusi arhitekta savrupmāja, viena no greznākajām Rīgas bulvāru ansamblī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!