Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra Edgara Zalāna (TP) vadībā šodien uz pirmo sēdi pulcējās darba grupa, kurai Ministru kabinets uzticējis izvērtēt iespējas izveidot otrā līmeņa pašvaldības, informēja ministra preses sekretāre Dace Kārkliņa.

Zalāns darba grupas locekļus iepazīstināja ar paveikto, īstenojot administratīvi teritoriālo reformu, kā arī informēja par priekšlikumiem rajona pašvaldību reorganizācijai.

Ministrs akcentēja, ka pēc reformas pabeigšanas Latvijā būs viena veida pašvaldības - novadi un republikas pilsētas, kuras pildīs vienādas funkcijas. Reorganizējot rajona pašvaldības, to funkcijas un resursi tiks nodoti jaunveidojamo novadu pašvaldībām atbilstoši reorganizācijas plānam, par kura izstrādi jāvienojas rajonā ietilpstošajām pašvaldībām.

Zalāns uzskata, ka, diskutējot par otrā līmeņa pašvaldību nepieciešamību, svarīgi ir vienoties par funkcijām, ko tām deleģēt. Nozaru ministrijas sarunās Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) norādīja, ka nav tādu valsts pārvaldes funkciju, ko varētu uzticēt zemākam pārvaldes līmenim.

Darba grupa, diskutējot par iespējām veidot otrā līmeņa pašvaldības, atbalstīja Latvijas Pašvaldību savienības priekšlikumu padziļināti izvērtēt četrus jautājumus: otrā līmeņa pašvaldību tiesiskos aspektus, otrā līmeņa pašvaldību funkcionālos aspektus jeb tās funkcijas, ko varētu deleģēt otrā līmeņa pašvaldībām, otrā līmeņa pašvaldību vadības aspektus jeb to, vai otrā līmeņa pašvaldībām varētu uzticēt konkrētu funkciju izpildi, vai arī deleģēt kādu pārvaldes lēmumu pieņemšanu, un otrā līmeņa pašvaldību ievēlēšanas aspektus jeb to, vai otrā līmeņa pašvaldības varētu būt vēlētas vai ieceltas.

Papildus tam tiks analizēti iespējamie finansēšanas avoti, izvērtējot to, vai tās varētu būt dotācijas vai nodokļu pārdale.

Visas nozaru ministrijas tiks aicinātas izteikt viedokļus un priekšlikumus, kas tiks analizēti turpmākajās darba grupas sēdēs. Plānots, ka nākamā darba grupas sēde varētu notikt jūlija sākumā.

Saskaņā ar valdības rīkojumu darba grupā ir pārstāvji no RAPLM, Labklājības ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, Kultūras ministrijas, Ministru prezidenta biroja, Aizsardzības ministrijas, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas, Tieslietu ministrijas, Latvijas Pilsētu savienības, Zemkopības ministrijas, Veselības ministrijas, Latvijas Pašvaldību savienības, Finanšu ministrijas, Vides ministrijas, Satiksmes ministrijas, Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta.

Darba grupai koncepciju jāizstrādā līdz 2008. gada 30. decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!