Foto: LETA
Latvijā sākta šī gada Eiropas Komisijas (EK) palīdzības programma trūcīgajiem, un nabadzīgākie iedzīvotāji atkal var saņemt pārtikas pakas, informē Zemkopības ministrijas (ZM) Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa.

2012. gada programmā "Pārtikas produktu piegāde no intervences krājumiem labdarības organizācijām izdalīšanai vistrūcīgākajām personām" pārtikas produktus saņemt varēs trūcīgās ģimenes vai atsevišķas personas, kurām ir piešķirts trūcīgā statuss. Personai ir tiesības saņemt pārtikas komplektu, uzrādot pašvaldības sociālā dienesta izsniegtu un produktu saņemšanas brīdī spēkā esošu izziņu.

Šogad pārtikas pakās ir pilnpiena pulveris, makaroni, auzu pārslu biezputra ar ogām vai augļiem, pankūku milti, kartupeļu biezputra, griķi, manna, augstākā labuma kviešu milti un sautēta cūkgaļa, informēja ZM.

Latvijas teritorijā laikā līdz 2013. gada februārim produkti tiks piegādāti līdz sešām reizēm.

Pārtikas pakas trūcīgie iedzīvotāji Rīgā varēs saņemt septiņās vietās: Evaģēlisko Kristiešu draudzē "Zilais Krusts", Rīgas vasarsvētku draudzē "Kristīgais centrs "Labā vēsts"", biedrībā "Latvijas Samariešu apvienība", biedrībā Latvijas Sarkanais Krusts (Gaiziņa ielā, Aglonas ielā un Slokas ielā) un biedrībā "Žēlsirdības misija dzīvības ēdiens".

Savukārt ārpus Rīgas pārtikas pakas būs iespējams saņemt 441 vietā visā Latvijas teritorijā.

Ģimene vai persona ir atzīstama par trūcīgu, ja tās ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 50% no attiecīgā gada minimālās darba algas valstī un ja tai nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi un vērtspapīri; nav parādsaistību; nav izsniegusi aizdevumus; nepieder īpašums, kuru var izmantot ienākumu gūšanai; nav noslēgusi uztura līgumu un neatrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā.

2012. gadā valstī noteikta minimālā darba alga ir 200 lati mēnesī, līdz ar to persona, kuras ienākumi nepārsniedz 100 latus mēnesī, ir atzīstama par trūcīgu. Ģimenei vai personai, kura atbilst trūcīgas ģimenes vai personas statusam, izsniedz šo statusu apliecinošu izziņu.

Atbalsta programmas galvenais mērķis ir nodrošināt vistrūcīgākās personas ar pārtikas produktiem, izmantojot intervences noliktavās esošos krājumus vai iegādājoties tos Kopienas tirgū. EK programma ir finansēta no Eiropas Savienības (ES) budžeta Eiropas Lauksaimniecības garantiju fonda līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!