Foto: LETA
Aizvadītajā nedēļā sākti sagatavošanas darbi, lai drīzumā atjaunotu un labiekārtotu skvēru pie Dailes teātra, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Pašlaik tiekot norobežota būvlaukuma teritorija un sākta celtniecības vagoniņu uzstādīšana. Pēc tam plānots veikt esošā seguma demontāžu.

Rīgas domes Īpašuma departamenta rīkotajā metu konkursā Dailes teātra laukuma labiekārtojuma projektēšanai uzvarēja SIA "MADE arhitekti".

Projekts paredz, ka, saglabājot Dailes teātra ēkas autores arhitektes Martas Staņas veidotā teātra priekšlaukuma labiekārtojuma veidošanas principus, skvērā tiks atjaunots segums, nodrošināta vides pieejamība, izveidots kvalitatīvs labiekārtojums ar apgaismojumu un palielināts kopējais augu un koku stādījumu skaits.

Darbus plānots pabeigt šā gada oktobrī.

Domē skaidro, ka Dailes teātra skvērs, kas tapis 1976. gadā, ir Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorija.

Skvēra daļa Bruņinieku ielas pusē un Brīvības ielas pusē līdz teātra kasēm ir VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pārvaldībā, un šīs daļas kopējā platība ir 14 635 kvadrātmetri.

Savukārt skvēra daļa Brīvības ielas pusē no kasēm līdz Matīsa ielai atrodas Rīgas pašvaldības īpašumā. Tās platība ir 4351 kvadrātmetri.

Lai nodrošinātu vienotu laukuma būvprojekta realizācijas risinājumu, 2020. gada oktobrī Rīgas domes Īpašuma departaments ar VNĪ noslēdza sadarbības līgumu par projekta "Dailes teātra skvēra labiekārtošana" īstenošanu.

Būvdarbus teritorijā veiks celtniecības un remonta darbu uzņēmums SIA "Kvinta BCL".

Kā ziņots, VNĪ pērnā gada augustā "Kvinta BLC" atzina par uzvarētāju iepirkumā par Dailes teātra teritorijas attīstību. Paredzētā līguma summa bija 1 495 009,46 eiro bez PVN.

Bija paredzēts, ka teātra priekšlaukuma atjaunošana notiks trīs posmos. Pirmajā posmā atjaunos laukuma segumu gan valsts, gan pašvaldības daļā, tiks veikta ārējo vājstrāvu inženiertīklu un ārējo elektroapgādes inženiertīklu pārbūve, pārbūvēta publiskā tualete, ierīkoti labiekārtojuma elementi un apstādījumi, nomainīts teritorijas ārējais apgaismojums un veikta digitālo ekrānu montāža. Otrajā posmā tiks sakārtota autostāvvietu zona un saimniecības pagalms, 3. posmā – Dailes teātra teritorija gar Bruņinieku ielu.

Par teātra ēku vairāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!