Foto: F64
Trešdien biedrība "Par latu, pret eiro" uzsākusi parakstu vākšanu, lai sarīkotu tautas nobalsošanu lata saglabāšanai.

Kā portāls "Delfi" uzzināja biedrībā, pirmajā posmā biedrībai nepieciešams savākt 30 000 notariāli apstiprinātu parakstu, pēc tam centralizētu parakstu vākšanu organizēs Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Biedrības mājas lapā www.parlatupreteiro.lv ievietota parakstu vākšanas veidlapa, kā arī apraksts par veicamajām darbībām paraksta apliecināšanai.

Savu iesaistīšanos kampaņā apliecinājušas arī vairākas organizācijas - Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība, Vides aizsardzības klubs, "Kreisie patrioti", "Lauku atbalsta asociācija", "Tēvijas Sargi", Latvijas pensionāru federācija, "Visu Latvijai", kas solījusi informatīvu atbalstu parakstu vākšanai, organizācija "Tīru vidi nākotnē".

Organizācijas kārtos parakstu vākšanu savu biedru vidū vai sniegs informatīvu atbalstu mūsu aktivitātēm. Iespēju robežās biedrība plāno rīkot arī izbraukuma parakstu vākšanas akcijas publiskos pasākumos, par ko sabiedrība tiks atsevišķi informēta.

Jau vēstīts, ka maija vidū CVK nolēma reģistrēt biedrības "Par latu, pret eiro" Satversmes grozījumu projektu, kas paredz tautai tiesības ierosināt referendumu par dalības nosacījumiem Eiropas Savienībā.

Satversmes grozījumi nepieciešami, lai pēc tam varētu sarīkot tautas nobalsošanu par lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu.

Proti, CVK pēc būtības liek tautai rīkot divus referendumus - vienu par tiesībām rīkot tautas nobalsošanu nacionālās valūtas jautājumā, otru par lata saglabāšanu.

Biedrība šo lēmumu ir pārsūdzējusi Augstākajā tiesā, bet vienlaikus uzsākusi parakstu vākšanu pirmā referenduma sarīkošanai. Ja Augstākās tiesas lēmums būs pozitīvs, varēs rīkot tikai vienu tautas nobalsošanu.

Biedrība "Par latu, pret eiro" dibināta 2013.gada martā ar mērķi panākt lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu.

Biedrības dibinātāju vidū ir Atmodas laika leģenda Konstantīns Pupurs, ekonomists un baņķieris Inesis Feiferis, Vides aizsardzības kluba līdzpriekšsēdētāja un dramaturģe Lelde Stumbre, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, ekonomists Vilnis Zakrevskis, LU profesors, ekonomists Elmārs Zelgalvis, Lauku atbalsta asociācijas valdes loceklis Ivars Zorgenfreijs, lauksaimnieku aktīviste, biedrības "Tīru vidi nākotnē" dibinātāja Inese Bartuševica, zvērināta advokāte Krista Milberga, J.Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrības priekšsēdētājs Juris Putriņš. Biedrības iniciatīvu atklātā vēstulē atbalstījušas arī citas sabiedrībā pazīstamas personas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!