Rīgas iedzīvotāju sabiedriskajai apspriešanai nodota Rīgas apstādījumu saglabāšanas koncepcija - tā tiks gan ievietota vides centra "Agenda 21" mājaslapā, gan izvietota vairākās ar vidi saistītās pašvaldības iestādēs, informēja Rīgas domē.
Sabiedriskā apspriešana ilgs vismaz mēnesi, un šajā laikā iedzīvotāji koncepcijai varētu sniegt "zinātnieku cienīgus priekšlikumus", šodien tās svinīgajā nodošanas ceremonijā sacīja Rīgas domes Vides komitejas priekšsēdētājs Dainis Īvāns (LSDSP).

Pēc sabiedriskās apspriešanas koncepciju vērtēs Vides komiteja, pēc tam arī citas pašvaldības komitejas, un plānots, ka Rīgas dome lēmumu par tās pieņemšanu varētu pieņemt oktobrī.

Koncepcijas mērķis ir publiski pieejamas apstādījumu un dabas teritoriju ilgspējīgas telpiskās struktūras izveidošana pilsētā. Tā garantēs rekreācijas iespējas iedzīvotājiem, jo koncepcijā paredzēts Rīgas vēsturiskajā centrā izveidot tik daudz skvēru, lai katram iedzīvotājam radītu iespēju nokļūt zaļajā zonā 15 minūšu laikā, ejot no mājām.

Tāpat koncepcija paredz katru gadu izstrādāt jauna parka projektu pilsētā un katru gadu ierīkot jaunu parku. Plānots arī katru gadu izstrādāt vienu rekonstrukcijas projektu jau esošajiem parkiem, kā arī gadā rekonstruēt vienu parku no jau esošajiem. Kā prioritāri rekonstruējami parki koncepcijā minēti Esplanādes, Grīziņkalna, Nordeķu un Ķengaraga parks.

Apstādījumu saglabāšanas koncepcijā iekļauti arī priekšlikumi par apstādījumu pārvaldīšanu Rīgā, apstādījumu atjaunošanu, iekšpagalmu sakārtošanu un privātu teritoriju sakopšanu.

Apstādījumu koncepcijā iekļauti ieteikumi zaļo teritoriju aizbūvēšanas ierobežošanai un paredzēta jaunu parku veidošana Rīgā, kas nav īstenota kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas, iepriekš informēja koncepcijas izstrādātāja vides centra "Agenda 21" direktors Juris Putriņš.

Dokuments paredz arī ceļu būvniecības un kanalizācijas ierīkošanas dēļ videi nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu.

Tāpat koncepcijā izstrādāti priekšlikumi apstādījumu atjaunošanas sistēmai, jo patlaban tā notiek haotiski, norādīja pašvaldībā.

Putriņš informēja, ka apstādījumu atjaunošanu nākotnē varētu veikt Zaļā policija, kas tiktu izveidota kā atsevišķa nodaļa pie Rīgas Pašvaldības policijas. Būtu nepieciešams īstenot īpašu Zaļās policijas apmācību.

Koncepcija sagatavota saskaņā ar pilsētas attīstības plānu 2006. - 2018.gadam, tā būs spēkā līdz šī termiņa beigām. "Agenda 21" direktors informēja, ka domes deputātiem, kas apstiprinās koncepciju, tiks iesniegts priekšlikums aktualizēt koncepciju ik pēc diviem gadiem, jo, "tikai strādājot, var redzēt radušās problēmas, kas ir tajā sakārtojamas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!