Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus Krimināllikumā un Kriminālprocesa kodeksā, kuri tika izstrādāti pēc Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) sprieduma eksbaņķiera Aleksandra Laventa lietā.
Krimināllikumā paredzēts noteikt mājas aresta kā drošības līdzekļa ieskaitīšanu soda termiņā. Savukārt grozījumi Kriminālprocesa kodeksā saistīti ar likuma normu precizēšanu par tiesas sastāvu, no jauna izskatot lietu, lemjot par drošības līdzekļiem un par lēmumu pārsūdzēšanu.

Krimināllikumā arī piedāvāti grozījumi, pēc kuriem nepilngadīgajiem var piemērot brīvības atņemšanu, arestu, piespiedu darbu, naudas sodu un paredzētos papildsodus.

ECT atzina, ka Latvijas tiesa, izskatot "Bankas Baltija" krimināllietu, ir pārkāpusi Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju un viens no pārkāpuma iemesliem ir nepilnības Krimināllikumā, nenosakot kārtību, kādā mājas arests kā drošības līdzeklis tiek ieskaitīts soda termiņā.

ECT arī norādīja, ka Latvija pārkāpusi cilvēktiesību konvenciju un viens no šā pārkāpuma iemesliem ir tiesas sastāva noteikšana, no jauna izskatot lietu, kā arī lēmumu pārsūdzēšanas kārtības reglamentācijas nepilnības Latvijas Kriminālprocesa kodeksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!