Foto: DELFI Репортер

Šodien tiek atzīmēta Pirmā advente, ar kuru sākas Ziemassvētku gaidīšanas laiks jeb gatavošanās Jēzus Kristus pirmās atnākšanas pieminēšanai un svinēšanai.

Advente ir četru nedēļu periods. Tieši ar pirmo adventes svētdienu sākas kristīgās baznīcas jaunais gads. Advente ir laika posms no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem, tas ir pieklušanas un pārdomu laiks pirms Kristus piedzimšanas.

Baznīca māca, ka adventes laiks jāpavada klusumā, dziļās pārdomās un lūgšanās. Tas ir laiks, kad katram pašam sevī jānožēlo savi grēki un jāpiedod visiem vienādi.

Simboliska nozīme ir arī adventes rotai – vainagam. Priežu, egļu, tūju vai kadiķu zari, no kuriem pin vainagu, liecina par cerību un mūžīgo dzīvību. Vainags veido apli, kas nozīmē mūžību un vienotību. Sveces iedegšana katrā no četru nedēļu svētdienām simbolizē gaismas uzvaru pār tumsu, piedzimstot Kristum.

Advente ir četru nedēļu periods, kas sākas svētā Andreja svētkiem tuvākajā svētdienā, kas šogad ir 27. novembris, un ilgst līdz 18. decembra vakaram.

Svētdien pulksten 14 un pulksten 16 no Rīgas Rātsnama balkona skanēs pirmais adventes ieskaņu koncerts, pavēstīja pasākuma rīkotāji.

Koncertā uzstāsies Vairis Nartišs (trombons, alpu rags), Artūrs Hrustaļovs (trombons), Māris Zondaks (trombons), Kaspars Šmits (tuba).

Paredzēts, ka koncerti notiks arī turpmākajās svētdienās – 4. decembrī, 11. decembrī, kā arī Ziemassvētkos, 25. decembrī, pulksten 14 un pulksten 16.

Pasākuma rīkotāji atzīmē, ka kopš 1998. gada Rīgas pilsētā neatņemama kultūras sastāvdaļa ir Vecrīgas Torņu mūzika.

Rīgā šī regulāru koncertu tradīcija pastāvēja līdz apmēram 19.gadsimtam. Muzicēšana notika lielos svinību gadījumos, piemēram, Ziemassvētkos, Lieldienās, Vasarsvētkos un citos svinību gadījumos. Nereti šie koncerti tika atskaņoti ne tikai no baznīcu torņiem, bet arī rātsnama balkona.

Torņu mūzikai viduslaikos bija arī funkcionāla nozīme - speciāli algoti sargi dežūrēja baznīcu torņos un informēja vai brīdināja pilsētniekus par esošo situāciju vai aktualitātēm pilsētā. Katrai dzīves situācijai bija speciāls signāls un iedzīvotāji pēc signāla zināja, kādi notikums pilsētā ir noticis.

Koncerti notiek ar Rīgas domes finansiālu atbalstu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!