Foto: LETA

Nākamā gada 1. februārī beigsies pilnvaras trim no četriem līdzšinējiem Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļiem, tāpēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija aicina pieteikt kandidātus apspriešanai jaunu NEPLP amatiem.

Nākamā gada 1. februārī pilnvaras beigsies NEPLP locekļiem Ivaram Āboliņam, Patrikam Grīvam un Aurēlijai Ievai Druvietei, bet darbu turpinās Ieva Kalderauska.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļus ievēlē amatā uz pieciem gadiem. Padomes locekļus var ievēlēt atkārtoti, bet ne vairāk kā divas reizes pēc kārtas.

Trešdien notikušajā komisijas sēdē tās vadītājs Artuss Kaimiņš minēja, ka konkurss būtu jāizsludina uz četrām amata vietām. Tomēr deputāts Andrejs Judins (JV) pauda izbrīnu, ka tādējādi NEPLP sastāvs augs, proti, padomē darbosies pieci cilvēki. Komisija vienojās izsludināt konkursu uz NEPLP locekļu amatiem, pagaidām neminot konkrētu skaitu, uz cik padomes locekļu amatiem tiek rīkots konkurss.

Kandidātus apspriešanai var ieteikt fiziskas personas, kā arī juridiskās personas, izņemot politiskās partijas un politisko partiju apvienības.

NEPLP locekļa amata kandidātam jābūt Latvijas pilsonim ar deklarētu dzīvesvietu Latvijā. Pretendentam jābūt ar augstāko izglītību un vismaz piecu gadu ilgu profesionālo vai akadēmisko pieredzi plašsaziņas līdzekļu, izglītības, kultūras, zinātnes vai cilvēktiesību jomā.

Nākamajiem NEPLP locekļiem jābūt ar labu reputāciju un tiesīgam saņemt speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam.

NEPLP locekļa kandidāts nedrīkst būt politiskās partijas vai politisko partiju apvienības amatpersona, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa kapitāla daļu īpašnieks vai sodīts par tīšu noziegumu, ja viņš nav reabilitēts vai sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Dokumenti ar NEPLP locekļu amatu pretendentiem iesniedzami Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai līdz šā gada 30. decembrim.

NEPLP ir neatkarīga pilntiesīga autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!