Foto: Publicitātes foto

2019./2020. gada medību sezonā pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms ir 100 dzīvnieki un lūšu medības ir sākušās no 1. janvāra, informē Valsts meža dienests.

Lūšu medību sezona turpinās līdz Valsts meža dienesta noteiktā pieļaujamā lūšu nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31. martu.

Vienlaikus Valsts meža dienests patur tiesības noteikto lūšu nomedīšanas apjomu samazināt vai noteikt medību slodzes samazināšanas iespējas. Tāpat Valsts meža dienests aicina nemedīt lūšus medībās ar dzinējiem bezsniega apstākļos un nemedīt lūšu mātītes, ar kurām kopā ir iepriekšējā pavasarī dzimuši mazuļi.

Tāpat šogad ir noteikts aizliegums 2019./2020. gada medību sezonā medīt lūšus vairākos pagastos Zemgales virsmežniecības Jelgavas nodaļas un Bauskas nodaļas uzraugāmajā teritorijā, un Rīgas reģionālās virsmežniecības Babītes nodaļas uzraugāmajā teritorijā.

Pirms lūša pārvietošanas no vietas, kur tas nomedīts, medību vadītājam jānodrošina lūša nofotografēšana, fiksējot fotoattēla faila rekvizītos nomedīšanas datumu un nomedīšanas vietas koordinātes. Fotoattēls, informācija par nomedītā lūša dzimumu un vecumu un nomedītāja mednieka apliecības numurs vienas darba dienas laikā jānosūta Valsts meža dienestam uz e-pastu medibas@vmd.gov.lv. Tāpat nomedītais lūsis jāsaglabā līdz paraugu nodošanai speciālā lūšu monitoringa nodrošināšanai.

Par ikvienu lūsi, kura bojā ejas cēlonis nav medīšana, vienas darba dienas laikā jāinformē Valsts meža dienesta Medību daļa.

"Delfi" jau rakstījis, ka Latvijā ir ap 22 000 mednieku. Savukārt lūšu populācija pēc VMD novērtējuma ir aptuveni 1600 dzīvnieku liela.

2018./2019. gada medību sezonā pieļaujamais lūšu nomedīšanas apmērs bija 150 lūši. Lūšu medību sezona Latvijā parasti sākas 1.decembrī un ilgst līdz VMD noteiktā pieļaujamā skaita sasniegšanai, bet ne ilgāk kā līdz 31.martam.

Šogad medību sezonas sākums tika atliks par mēnesi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!