Foto: stock.xchng
Trešdien, 15. maijā, sākas oficiālā peldsezona un visās oficiālajās peldvietās ūdens kvalitāte ir laba, portālu “Delfi” uzzināja Veselības inspekcijā (VI).

Oficiālo Latvijas peldvietu sarakstu ir papildinājušas piecas jaunas peldvietas Lucavsalas peldvieta Daugavā, Pāvilostas pludmale, kā arī trīs peldvietas Rēzeknes pilsētā un novadā - Kovšu ezera peldvieta, Rāznas ezera peldvieta Lipuškos - Mākoņkalna pagastā, kā arī Lubānas ezera peldvieta Gaigalavas pagastā.

VI šogad 51 oficiālajā Latvijas peldvietā pārbaudīs ūdens kvalitāti. Tas tiks darīts visu peldsezonu - no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi.

Tāpat tiks pārbaudīts vai peldvietās tiek ievērotas peldvietu uzturēšanas un higiēnas  prasības.

VI speciālisti peldvietu ūdens kvalitāti pārbauda gan laboratoriski, gan vizuāli parauga ņemšanas laikā. Laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji- fekālā piesārņojuma indikatori zarnu nūjiņas (E.coli) un zarnu enterokoki.

Novērtējot vizuāli, īpašu uzmanību VI vides speciālisti pievērš netipiskai ūdens krāsai, noturīgām putām, peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī, naftas produktiem, zilaļģu vai zaļaļģu savairošanās procesam (ūdens „ziedēšanai").

Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens neatbilst prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus - ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties. Par izmeklējumu rezultātiem tiks informēts peldvietas apsaimniekotājs, kā arī sabiedrība ar plašsaziņas līdzekļu un Inspekcijas interneta mājaslapas starpniecību.

Arī šajā peldsezonā peldvietās jāizvieto informatīvās zīmes par ilglaicīgās peldvietu ūdens kvalitātes novērtējumu, ņemot vērā pēdējos četrus gadus. Ilglaicīgās peldvietu ūdens kvalitātes novērtējums četru gadu ilgā laika posmā liecina, ka lielākā daļā peldvietu ir izcilas vai arī labas kvalitātes ūdens. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!