Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Latvijā šogad maija sākumā bija reģistrētas 87 465 bišu saimes, kas ir par 14,3% mazāk nekā attiecīgajā periodā gadu iepriekš, liecina Lauksaimniecības datu centra (LDC) apkopotā informācija.

Vienlaikus centrā norādīja, ka minētais bišu saimju skaits vēl mainīsies, jo ne visi bitenieki līdz šim ir iesnieguši nepieciešamo informāciju. Precīzāki dati varētu būt pieejami jūnija otrajā pusē.

Jau ziņots, ka līdz 31.maijam medus bišu saimju īpašniekiem vai turētājiem bija jāsniedz informācija par bišu saimju skaitu šogad 1.maijā.

Iepriekš Latvijas Biškopības biedrībā, kura pārstāv 3253 lauksaimniekus, prognozēja, ka šogad Latvijas bišu populācija varētu būt pieaugusi par 500 līdz 1000 saimēm.

Biedrības padomes priekšsēdētājs Juris Šteiselis skaidroja, ka pēdējo astoņu gadu laikā vērojams pakāpenisks bišu saimju skaita pieaugums par apmēram 2500 saimēm gadā, taču pieauguma temps kopš 2013.gada nav vienmērīgs. "Ir gadi, kad saimju skaits pieaudzis gadā par 9000 vai par 6000 un tajā pašā laikā ir bijuši kritieni atpakaļ - samazinājums par 2400 vai vairākiem simtiem bišu saimju," viņš sacīja.

2020.gada 1.maijā Latvijā bija ziņots par 102 019 bišu saimēm.

LDC ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts sabiedrība, kas nodibināta 1997.gadā, lai apkopotu, apstrādātu un analizētu zootehnisku, veterināru un lauksaimniecisku informāciju Latvijā un ieviestu vienotu dzīvnieku un ganāmpulku reģistru, ciltsdarba informācijas sistēmu atbilstoši starptautiskām prasībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!