Foto: DELFI

Šodien Latvijā sāks pilnvērtīgi darboties pirmie stacionārie fotoradari. Tas nozīmē, ka par fotoradara darbības zonā izdarītajiem pārkāpumiem autovadītājus varēs reāli sodīt, informēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Kā pirmie pilnvērtīgi funkcionēt sāks fotoradari uz ceļa Rīga-Jelgava pie pagrieziena uz Brankām un uz jaunā autoceļa Rīga-Koknese pie satiksmes mezgla ar ceļu Inciems-Sigulda-Ķegums.

Fotoradaru karte:

Līdz šim radari darbojās testa režīmā un paziņojumi autovadītājiem netika sūtīti. Savukārt turpmāk informācija par fiksētajiem pārkāpumiem tiks sūtīta Valsts policijai lēmuma pieņemšanai un autovadītāji saņems paziņojumu par fiksēto pārkāpumu.

Savukārt autovadītāju ērtībām tiek piedāvāts izvēlēties, kā turpmāk saņemt paziņojumus par radaru fiksētajiem pārkāpumiem - ar elektroniskā pasta starpniecību, izdarot atzīmi CSDD reģistrā "https://e.csdd.lv/", vai kā līdz šim - ierakstītas vēstules formātā.

Kā uzsver direkcijā, jau tagad var uzskatīt, ka stacionāro radaru izvietošana ir sevi attaisnojusi. Radaru uzstādīšanas vietās ir samazinājies satiksmes plūsmas ātrums un tiek fiksēts neliels skaits ātruma pārkāpēju. Pirms katras stacionārā fotoradara atrašanās vietas ir izvietotas braukšanas ātrumu ierobežojošas ceļa zīmes ar papildzīmi par fotoradara darbību. Svarīgi, ka radaru ieviešanai esot preventīvs raksturs - samazināt braukšanas ātrumu bīstamos ceļa posmos, nevis naudas pelnīšanas avots.

CSDD skaidro, ka stacionāro fotoradaru atrašanās vietas tika izvēlētas, izvērtējot simtiem ceļu satiksmes negadījumu statistiku, "melnos punktus" un informāciju par ceļu posmiem ar intensīvu satiksmes plūsmu. Triju gadu laikā vietās, kur paredzēts uzstādīt mērierīces, notikuši 495 ceļu satiksmes negadījumi, cietuši 135 cilvēki, bet bojā gājuši astoņi.

Radaru uzstādīšanu veica SIA "Reck", sadarbībā ar mērierīču izgatavotāju - Nīderlandes uzņēmumu "Gatso". CSDD uzsver, ka stacionārie fotoradari ir tikai viens no satiksmes drošības uzlabošanas instrumentiem. Tikpat nozīmīga esot ceļu uzlabošana, policijas klātbūtne un pārvietojamie radari, sabiedrības izglītošana un informēšana.

Jau ziņots, ka pērn rudenī CSDD rīkotajā konkursā par 16 Doplera principa stacionāro fotoradaru piegādi uzvarēja uzņēmums "Reck". Iepirkuma līgumcena ir 896 786 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Valdība jau 2013.gadā lēma, ka kopumā līdz 2017.gadam ik gadu CSDD iegādāsies 20 fotoradarus.

Precīza fotoradaru atrašanās vietu karte atrodama CSDD mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!