Aprīļa vidū Nacionālais vides veselības centrs (NVVC) sāks regulāras ūdens kvalitātes pārbaudes Baltijas jūras un Rīgas jūras līča peldvietās, kā arī Latvijas iekšējos ezeros un upēs.
Pirmo ūdens pārbaudi paredzēts veikt divas nedēļas pirms peldsezonas un reizi divās nedēļās turpināt visu peldsezonu, informēja centra preses sekretāre Anita Zvirgzde. To nosaka pagājušajā nedēļā parakstītais NVVC rīkojums par peldvietu ūdens kvalitātes atbilstības pārbaudi.

Latvijā peldsezona noteikta laikā no 1.maija līdz 30.septembrim.

Katrā peldvietā ūdens paraugus iecerēts ņemt vismaz divās dažādās vietās, lai noskaidrotu ūdens kvalitātes ķīmisko un mikrobioloģisko stāvokli, kas var ietekmēt cilvēka veselību, kā arī ūdens organoleptisko stāvokli, kas galvenokārt traucē peldvietas estētiskajai kvalitātei.

Šobrīd Latvijā ir reģistrētas 37 oficiālas peldvietas.

Nekvalitatīvs peldvietas ūdens var izraisīt dažādas infekcijas slimības - zarnu infekcijas slimības, vidussauss iekaisumu, ādas slimības, kā arī alerģiska rakstura slimības un ādas bojājumus un iekaisumus, kuņģa zarnu trakta bojājumus.

Pagājušajā gadā vissliktākā peldvietu ūdens kvalitāte bijusi Rīgā, kur peldsezonas laikā neieteica peldēties 18 reizes, kā arī Rīgas un Limbažu rajona peldvietās, kur no peldēšanās atturēties aicināja attiecīgi 16 un 13 reizes.

Labākā ūdens kvalitāte savukārt bijusi Ventspils un Ventspils rajona pludmalēs, kā arī Jūrmalā, Tukuma rajonā, Liepājā un Talsu rajonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!