Otrdien tiks uzsākta valsts mēroga, par budžeta līdzekļiem apmaksāta pretgripas vakcinācija noteiktām sabiedrības grupām, kas pakļautas paaugstinātam riskam saslimst ar gripu, informēja Sabiedrības veselības aģentūrā.
Vakcinācija notiks no otrdienas, 15.novembra līdz 20.decembrim. Valsts apmaksāta pretgripas vakcinācijas kampaņa sabiedrības riska grupām notiek pirmoreiz, un minēto iedzīvotāju grupu vakcinācijai valsts ir iegādājusies 245 tūkstošus pretgripas vakcīnu.

SVA direktora pienākumu izpildītājs Oskars Velmers skaidro, ka “katru gadu ar gripu Latvijā slimo 29 līdz 59 tūkstoši iedzīvotāju. Lai mazinātu ikgadējo saslimstību ar gripu un stiprinātu iedzīvotāju imunitāti, šogad par valsts budžeta līdzekļiem pret gripu varēs vakcinēties šādas iedzīvotāju grupas: bērni līdz septiņu gadu vecumam, pieaugušie virs 65 gadu vecuma, ārstniecības iestāžu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts robežsardzes, Sanitārās robežinspekcijas, Ieslodzījumu vietu pārvaldes, Valsts policijas, muitas darbinieki.”

“Bērni un vecāki cilvēki vakcinācijai tika izvēlēti, jo ir pret gripu uzņēmīgākā sabiedrības daļa, kas gripas izraisītas kompilācijas pārcieš vissmagāk. Savukārt speciālo dienestu darbiniekiem vakcinācija ir nozīmīga, jo šo profesiju pārstāvjiem ir jāspēj sniegt operatīva palīdzība, jo viņi bieži vien pirmie nonāk kontaktā ar slimajām personām,” norāda Velmers.

Lēmumu par vakcinācijas nepieciešamību, izvērtējot katra cilvēka veselības stāvokli, pieņems ģimenes ārsts. Bērnus vecumā līdz septiņiem gadiem un iedzīvotājus virs 65 gadiem pret gripu vakcinēs ģimenes ārsti, savukārt speciālo dienestu darbiniekus, kuru struktūrās ir medicīnas punkti, vakcinēs tur. Pirmajās divās nedēļās prioritāri tiks vakcinēti bērni līdz septiņu gadu vecumam.

Velmers uzsver, ka “vakcinēšanās pret gripu ir brīvprātīgs pasākums, un ikviens var izvēlēties, vai vakcinēties pret to vai izsargāties no tās ar dažādiem profilaktiskiem pasākumiem”.

SVA šobrīd ir saņēmusi 29 000 pretgripas vakcīnu, kas tiek izdalītas pa Latvijas reģioniem atbilstoši pie ģimenes ārstiem pierakstīto bērnu un cilvēku vecumā pēc 65 gadiem, kā arī ģimenes ārstu sniegtajam vakcīnu pieprasījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!