Foto: PantherMedia/Scanpix
Trešdien Latvijā sāksies un līdz 9.jūnijam ilgs parakstu vākšana par nacionālās apvienības VL-TB/LNNK ierosinātajiem grozījumiem Satversmē, kas paredz jau no nākamā gada valsts un pašvaldību skolās stundas pasniegt tikai latviešu valodā.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) informē, ka parakstīties par Satversmes grozījumu ierosināšanu varēs 622 parakstu vākšanas vietās Latvijā un 45 parakstu vākšanas vietās ārzemēs.

Komisija uzsver, ka parakstu vākšana atšķiras no vēlēšanām un parakstu vākšanas vietas var nebūt izvietotas tajās ēkās, kur atrodas vēlēšanu iecirkņi, tāpēc CVK aicina vēlētājus, pirms doties parakstīties, noskaidrot tuvāko parakstīšanās vietu un darba laiku.

Noskaidrot parakstu vākšanas vietu adreses un darba laikus vēlētāji var savā pašvaldībā, www.cvk.lv>CVK interneta mājaslapā vai pa tālruni 67049999. Parakstu vākšanas vietu adreses un darba laiki pieejami arī pašvaldību mājaslapās un pašvaldību preses izdevumos. 

Parakstu vākšanas vietas Latvijā strādās četras stundas dienā, arī brīvdienās. Parakstu vākšanas vietas ārvalstīs būs atvērtas pārstāvniecību vadītāju noteiktajos darba laikos.

Piedalīties parakstu vākšanā drīkst visi balsstiesīgie Latvijas pilsoņi, sākot no 18 gadu vecuma. Lai piedalītos parakstu vākšanā, vēlētājam nepieciešama Latvijas pilsoņa pase, kurā izdarīs atzīmi par dalību parakstu vākšanā.

Vēlētājiem, kuri piedalījušies parakstu vākšanas pirmajā kārtā un par Satversmes grozījumu projektu parakstījušies pie notāriem vai bāriņtiesā, atkārtoti nav jāparakstās. Šie paraksti tiks pieskaitīti kopējam Satversmes grozījumu atbalstītāju skaitam.

Parakstu vākšana tiks organizēta arī tiem vēlētājiem, kuri atbalsta Satversmes grozījumu projekta iesniegšanu parlamentā, bet veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties parakstu vākšanas vietā. Šajā gadījumā jāuzraksta iesniegums, kas jānogādā pašvaldības vēlēšanu komisijai vai tuvākajā parakstu vākšanas vietā. Pieteikumi jāiesniedz vēlākais līdz 8.jūnija pulksten 12.00. Parakstu vākšana vēlētāju atrašanās vietā notiks pēdējā parakstu vākšanas dienā, 9.jūnijā.

Šogad pirmo reizi tiesības piedalīties parakstu vākšanā būs arī Latvijas pilsoņiem ieslodzījuma vietās. Šiem vēlētājiem par savu vēlmi piedalīties parakstu vākšanā jāinformē ieslodzījuma vietas administrācija.

Lai Satversmes grozījumu projektu varētu iesniegt izskatīšanai parlamentā, parakstu vākšanā jāpiedalās ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem. Ja izdosies savākt nepieciešamo parakstu skaitu, Valsts prezidents Satversmes grozījumus nodos Saeimai. Ja Saeima tos pieņems ar grozījumiem pēc satura vai noraidīs, tad notiks referendums, kur grozījumiem jāgūst vismaz puses no visiem balsstiesīgiem atbalsts.

Jau vēstīts, ka šovasar, daļēji pārklājoties, notiks divas parakstu vākšanas - par VL-TB/LNNK rosinātajiem Satversmes grozījumiem un pret pēc 37 deputātu apturētajiem grozījumiem likumos, kas paredz saglabāt sociālo pabalstu "griestus" līdz 2015.gadam.

VL-TB/LNNK kopā ar biedrību "Sargi valodu un Latviju" izdevās savākt 10 000 vēlētāju parakstu, lai ierosinātu grozījumus Satversmē, kas paredz Satversmes 112.pantu papildināt ar nosacījumu, ka "valsts nodrošina iespēju bez maksas iegūt pamatizglītību un vidējo izglītību valsts valodā", kā arī ierosina pārejas noteikumu, nosakot, ka "ar 2012.gada 1.septembri visās valsts un pašvaldību izglītības iestādēs, sākot ar pirmo klasi, mācības notiek valsts valodā".

Savukārt par sociālo pabalstu "griestu" likumiem parakstu vākšana jārīko, jo Valsts prezidents pēc 37 opozīcijas deputātu pieprasījuma  apturēja to izsludināšanu uz diviem mēnešiem. Saskaņā ar likumu "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu" šajā laikā ir jānotiek trīsdesmit dienu parakstu vākšanai, kurā jānoskaidro, vai tautas nobalsošanas sarīkošanu apturēto likumu atcelšanai atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļā no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb ne mazāk kā 153 232 vēlētāji. Šī parakstu vākšana notiks no 18.maija līdz 16.jūnijam.

Abas parakstu vākšanas izmaksās vairāk nekā 700 000 latu, ko valdība piešķīra no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!