Foto: AFP/Scanpix

No švētdienas līdz 8.augustam vairākās vietās Latvijā tiks nogādāts Pasaules Jauniešu dienu krusts, informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas Informācijas centrs.

Koka krusts, kura garums ir četri metri un svars trīsdesmit pieci kilogrami, ir Pasaules Jauniešu dienu simbols. Jauniešu dienas ik pēc trim gadiem notiek kādā no pasaules kontinentu lielajām pilsētām, un tajās piedalās ap divi līdz četri miljoni jauniešu no visas pasaules, tostarp Latvijas.

Šo krustu pāvests Jānis Pāvils II pasniedza jauniešiem pirmo Pasaules Jauniešu dienu laikā Romā 1984.gadā. Kopš tā laika krusts ceļojis visapkārt pasaulei, un tā svētceļojums no valsts uz valsti ir liecība mīlestībai, ciešanām un piedošanai.

Latvijā krusta ceļojums notiek nākamo Pasaules Jauniešu dienu, kas risināsies Krakovā 2016.gadā, gaidās.

Pasaules Jauniešu dienu krusta klātbūtne ir īpašs garīgs un ekumenisks notikums, jo tā priekšā lūgušies gan Jauniešu dienu iniciators pāvests Jānis Pāvils II, gan pāvests Benedikts XVI, gan pērn Pasaules Jauniešu dienu laikā Riodežaneiro pāvests Francisks.

Krustu ir pagodinājuši arī miljoniem cilvēku no visiem pasaules kontinentiem. Krusts Latvijā ieceļos no Lietuvas Krusta kalna 27.jūlijā un vispirms dosies uz Liepāju.

Krusta svētceļojums Latvijā, balstoties uz iepriekš izstrādātu maršrutu, notiks vairākās Latvijas pilsētās un pagastos, tostarp 29.jūlijā tas viesosies Jelgavā, 30.jūlijā - Madonā, 31.jūlijā - Rīgā, 5.augustā - Daugavpilī, bet 6.augustā - Rēzeknē un Aglonā.

8.augustā krusts tiks nogādāts no Ludzas uz Terehovu, kur to tālāk nodos Krievijai. Pēc svētceļojuma Krievijā krusts atkal tiks ievests Latvijā, lai caur Latvijas teritoriju to nogādātu uz Ukrainu.

Pasaules Jauniešu dienu krusta ceļojuma laikā Latvijā iecerētas arī simboliskas krusta ceļa stacijas. Viena no tām notiks Rīgas Šķirotavas cietumā 31.jūlijā plkst.14, kurā piedalīsies ieslodzītie, apkalpojošais personāls un tradicionālo konfesiju mācītāji. Otrs šāds notikums būs 1.augustā plkst.15 Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, piedaloties pacientiem, slimnīcas personālam un kapelāniem.

31.jūlijā plkst.19 notiekošajā Svētajā Misē Jēkaba katedrālē aicināti piedalīties arī valdības un Rīgas domes pārstāvji. Uz jebkuru no pasākumiem Pasaules Jauniešu dienu krusta ceļojuma laikā ir aicināti visu konfesiju piederīgie, ikviens labas gribas cilvēks un mediju pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!