Foto: AFP/Scanpix
2021./2022. gada vilku medības sezonā, kas sāksies ceturtdien, 15. jūlijā, drīkstēs nomedīt 280 vilkus, portālu "Delfi" informēja Valsts meža dienesta (VMD) pārstāve Vineta Vilcāne.

Šāds nomedījamo vilku skaits bija jau pēdējās četrās vilku medības sezonās, un katrā no tām mednieki šo limitu izpildīja.

Kopumā vilku populācijas stāvoklis Latvijā ir labvēlīgs un stabils, vēstīja VMD pārstāve.

Vilku populācija medību ietekmē zaudēto īpatņu apjomu nodrošina arī nelielu populācijas apjoma pieaugumu.

Ik gadu Latvijas valsts mežzinātnes institūts "Silava" veic pētījumu "Lielo plēsēju populāciju stāvokļa izmaiņas medību ietekmē", bet fona monitoringu populācijas stāvokļa novērtēšanas ietvaros nodrošina VMD. Vairāk par vilku populācijas stāvokli Latvijā lasāms šeit.

"VMD rīcībā ir jau vairāk nekā 20 gadus apkopota un analizēta informācija par vilku populāciju, kas ļauj objektīvi novērtēt izmaiņas un tendences vilku populācijā gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Dati par vilku izplatību, populācijas dinamiku, demogrāfisko un radniecības struktūru, ģenētiskās daudzveidības stāvokli, savvaļas pārnadžu populāciju stāvokli, uzbrukumu biežumu mājlopiem, iepriekšējā gada limita izpildi un medību slodzi ļauj pamatoti secināt, ka vilku populācijas stāvoklis ir labvēlīgs un stabils, un medību ietekmē vilku populācijas pasliktināšanās pazīmes nav konstatējamas," norādījis VMD Medību daļas vadītājs Valters Lūsis.

Vilku medību limitu nepieciešamas noteikt, domājot arī par lauku apvidu iedzīvotājiem un respektējot lauksaimnieku intereses.

Šogad VMD ziņots jau par 13 apstiprinātiem vilku uzbrukumiem.

"Medības nodrošina, ka kaitējumi mājlopiem ir pēc iespējas mazāki, kā arī lauku iedzīvotājiem ļauj justies komfortablāk un drošāk. Turklāt vilku medības veicina vilku populācijas labvēlīga aizsardzības stāvokļa saglabāšanu un uzturēšanu, nodrošinot vilka kā vienota un funkcionāla dzīvas dabas komponenta klātbūtni cilvēka apdzīvotās un apsaimniekotās ainavās, palīdzot sabiedrībai sadzīvot ar vilku populāciju un līdzāspastāvēt kopā ar to," preses paziņojumā medijiem raksta Vilcāne.

Vilku medību sezona ilgst līdz nomedīšanas apjoma sasniegšanai, bet ne ilgāk par 31. martu.

Jāpiebilst, ka pērnajā sezonā kopumā nomedīja 281 vilku, proti, par vienu vairāk, nekā noteica medību limits, jo VMD, saņemot iesniegumu par vilku postījumu Viļakas novadā, izsniedza papildu atļauju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!