Valmieras cietumā sākta dienesta pārbaude par gadījumu, kad ieslodzījuma vietas darbinieki organizējuši kāda dienesta suņa cietsirdīgu nošaušanu, otrdien ziņo telekompānijas LNT raidījums "Degpunktā".

Cietuma vadība atzīst, ka izmeklēšanas komisijas klātbūtnē ieslodzījuma vietas teritorijā vakar izraktas viena suņa mirstīgās atliekas. "Dienesta pārbaudes laikā tika pārbaudīts, cik ir to aprakto suņu. Pagaidām atrakām vienu," raidījumam sacīja cietuma priekšnieks Roberts Balodis, piebilstot, ka pārējie trīs suņi, par kuriem "sacelta ažiotāža", gan neesot nošauti, bet atdoti saimniekiem.

"Degpunktā" veidotāji saņēmuši vairākas ziņas no Valmieras cietuma darbiniekiem, kuri atzinuši, ka "cietumā tagad tiekot darīts viss, lai lietu pieklusinātu un slēptu notikušā patiesos apstākļus", savukārt Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) priekšnieks Visvaldis Puķīte ar raidījuma veidotājiem šodien telefoniski attiecās runāt, norādot, ka uz jautājumiem varot atbildēt vienīgi rakstveidā.

Raidījuma aptaujātie dzīvnieku tiesību aizsardzības speciālisti skaidroja, ka ar cietuma teritorijā notikušo suņa nošaušanu likumu normas ir pārkāptas.

"Degpunktā" veidotāji jau iepriekš vēstīja, ka vērsīsies tiesībsargājošajās institūcijās, lai panāktu kriminālprocesa sākšanu par to, ka Valmieras cietuma darbinieki pretlikumīgos apstākļos nošāvuši dienesta suņus. IeVP priekšnieks Puķīte dzīvniekus raidījumam nodēvējis par inventāru.

Iepriekš "Degpunktā" Puķīte skaidrojis, ka sākumā cietuma darbinieki mēģinājuši suņus atdot cilvēkiem, taču, kad potenciālie suņu ņēmēji no dzīvniekiem atteikušies, nācies ķerties pie radikālām metodēm.

Cietuma priekšnieks raidījumam atzinis, ka nošauts viens suns. Tikmēr raidījuma "Depunktā" ziņotājs stāsta, ka nošauti četri suņi. "Nošauti ir četri suņi, viens vācu aitu suns un trīs jauktās šķirnes kuces. Cik zināms man, šauts ar dienesta ieroci, izpildītājs it kā esot bijis pieaicināts no malas, ko neviens nevēlas atklāt. Cietuma priekšnieks atzīst, ka suņu nošaušana bijusi neētiska, taču šādi viņš krīzes apstākļos centies ietaupīt valsts naudu," vēstulē raidījumam rakstījis ziņotājs.

Krimināllikuma 230.pants par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kuras dēļ tie gājuši bojā vai sakropļoti, vai par dzīvnieku spīdzināšanu vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!