Arī šogad, šoreiz Salacgrīvā, konstatēts nekvalitatīvas dīzeļdegvielas tirgošanas gadījums. Kā informēja Salacgrīvas Komunālās un dzīvokļu saimniecības uzņēmuma vecākais inženieris Aivars Mucenieks, vakar plkst.16.24 Salacgrīvā SIA "Linko Lat" degvielas uzpildes stacijā (DUS) uzņēmuma autogreideris "DZ - 180" iepildījis 160 litrus dīzeļdegvielas par kopējo summu Ls 45.
Mucenieks norādīja, ka pēc divu kilometru nobraukšanas autogreidera dzinējs apstājies. Aplūkojot degvielas bāku, konstatēts, ka tajā nav dīzeļdegviela, bet gan kāds nezināmas izcelsmes balts un biezs šķidrums, kas no bākas izliets. Kopumā no bākas izlieti 153 litri šķidruma, kurš saliets mucās un atdots DUS, kurā par brīvu pielieta pilna bāka ar dārgāko dīzeļdegvielu.

Mucenieks teica, ka pagaidām autogreideris strādājot. Viņš norādīja, ka gadījumā, ja pie degvielas būtu piejaukts ūdens, autogreideris vispār pārstātu darboties un tam būtu nodarīti apmēram 600 latu zaudējumi. Mucenieks piebilda, ka pagaidām nekur ar oficiālu sūdzību nav vērsies, jo autogreiderim nav nodarīti redzami bojājumi.

Salacgrīvas "Linko Lat" DUS vadītāja Agnese Gromova bija izvairīga un norādīja, ka šis ir bijis pirmais gadījums, kad DUS pārdota šāda nekvalitatīva dīzeļdegviela. DUS tirgoto dīzeļdegvielu "Linko Lat" jau ilgāku laiku iepērkot no SIA "KAFToil" un līdz šim nekādas problēmas neesot radušās.

Uzņēmumu reģistra datu bāzē SIA "Linko Lat" un "KAFToil" ir reģistrēti vienā adresē - Republikas laukumā 2, un Sergejs Kaftailovs ir gan firmas "KAFToil", gan "Linko Lat" direktors.

SIA "Linko Lat" Kaftailovam pieder 100% no pamatkapitāla, bet SIA "KAFToil" Jeļenai Kaftailovai pieder 90%. Aģentūrai LETA pa norādītajiem tālruņiem Katfailovu pagaidām nav izdevies sazvanīt.

Kā norādīja Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas (LDTA) izpilddirektors Uldis Sakne, dīzeļdegviela ziemas apstākļos, visticamāk, ka "parafinizējusies", tādēļ nav bijusi lietojama. Pircējam, kurš iegādājas degvielu, ir jāpārliecinās, ka tas pērk ziemas sezonai atbilstošu degvielu, savukārt mazumtirgotājam šādas garantijas ir jāprasa no vairumtirdzniecības firmas. Sakne norādīja, ka šogad salīdzinājumā ar citiem gadiem lielās firmas ir kļuvušas uzmanīgākas un vairs netirgo laika apstākļiem neatbilstošu degvielu.

Kopumā Latvijā ar degvielas mazumtirdzniecību nodarbojas apmēram 200 firmas, bet ar vairumtirdzniecību apmēram 50, tomēr ne "Linko Lat", ne "KAFToil" neietilpstot LDTA. Sertifikātu par degvielas atbilstību izsniedz "Latsert", bet degvielas kvalitāti kontrolē Valsts ieņēmumu dienests, norādīja Sakne.

SIA "KAFToil" ir 5 DUS Rīgā un Rīgas rajonā, savukārt SIA "Linko Lat" ir 2 DUS: viena Salacgrīvā un viena pie šosejas Rīga - Sigulda - Veclaicene pie Siguldas. Arī pagājušā gada aprīlī Kontrabandas apkarošanas centrs (KAC) veica reidu Latvijas DUS, kura laikā "Statoil" DUS tika atklāta degviela, kas neatbilst Latvijas kvalitātes prasībām. Nekvalitatīvo degvielu SIA "Latvija Statoil" bija iegādājies no SIA "Augstceltne", jo "Statoil" degvielas uzpildes stacijās steidzami vajadzēja atjaunot dīzeļdegvielas krājumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!