Foto: DELFI

Līdz šā gada 30.jūnijam iecerēts īstenot Salaspils kodolreaktora nodošanu Latvijas Universitātei (LU), liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotais starpziņojums par Vides politikas pamatnostādnēm 2009.-2015.gadam.

Likvidējot un demontējot Salaspils kodolreaktoru, tā vietā paredzēts izveidot ciklotrona centru. Lai īstenotu ciklotrona centra izveidi, Salaspils kodolreaktora teritorija jānodod LU.

Patlaban Salaspils pētniecisko kodolreaktoru apsaimnieko Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Ziņojumā minēts, ka ik gadu Ministru kabinetam tiek iesniegts informatīvais ziņojums par Salaspils kodolreaktora demontāžas un likvidēšanas koncepcijas izpildi un šo darbu deleģēts veikt LVĢMC. Ziņojumos par izpildi 2010. un 2011.gadā norādīts, ka Salaspils kodolreaktora likvidēšanai un demontāžai finansējums netika piešķirts. Tomēr 2010.gadā, izmantojot kodolreaktora apsaimniekošanai paredzētos līdzekļus, LVĢMC veica vairākus pasākumus, lai nodrošinātu radiācijas drošības līmeņa paaugstināšanu Salaspils kodolreaktorā.

Arī pagājušajā gadā finansējums Salaspils kodolreaktora likvidēšanai un demontāžai netika piešķirts.

Lai turpmāk izmantotu Salaspils kodolreaktora teritoriju un infrastruktūru, samazinot reaktora likvidēšanas izmaksas, risinātu problēmas vēža diagnostikā un ārstēšanā un citās medicīnas jomās, kā arī turpinātu attīstīt zinātniskos pētījumus, 2006.gadā Ministru kabinets akceptēja "Nacionālā daudzfunkcionālā ciklotrona centra izveidošanas koncepciju". Atbilstoši koncepcijai Salaspils kodolreaktorā paredzēts izveidot ciklotrona centru un tajā iegūtos radiofarmaceitiskos preparātus varēs izmantot ne tikai Latvijā, bet arī eksportēt, jo tuvākajās kaimiņvalstīs nav šādu ciklotrona centru.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegtajiem datiem, daudzfunkcionālais ciklotrona centrs kā tehnoloģiju pārneses struktūra ir iekļauts Baltijas Inovatīvo pētījumu un tehnoloģiju infrastruktūras (BIRTI) projektā kā viens no plānotajiem apakšprojektiem. Pagājušā gada oktobrī valdībā tika izskatīts un apstiprināts IZM gatavots informatīvais ziņojums par BIRTI projektu, un tas ir iekļauts Nacionālajā attīstības plānā 2014.-2020.gadam.

Ja BIRTI projekts saņems Eiropas Savienības finansējumu, tai skaitā ciklotronam, to īstenos līdz 2020.gadam.

Valdība lēmumu par Salaspils kodolreaktora likvidēšanu un demontāžu atbalstīja 2007.gada jūlijā, bet Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas koncepcija tika apstiprināta jau 1999.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!