Foto: DELFI Aculiecinieks
23. martā Ķīpsalā bariņš kontrolieru bija devies kārtējos bezbiļetnieku meklējumos.

Pirmajā acu uzmetienā tas neliekas nekas dīvains, jo šāds skats ir diezgan bieža parādība. Taču nesen tika mainīti Sabiedriskā transporta noteikumi, precīzāk, punkts par soda naudām par braukšanu bez biļetes.

Redzot, ka sabiedriskā transporta kontrolierus apsargā pašvaldības policija, es devos noskaidrot, vai sabiedriskā transporta kontrolieri ir privāta uzņēmuma nevis RP SIA "Rīgas satiksme" darbinieki, un kāds ir pamatojums tam, ka viņus apsargā pašvaldības policisti. Man uzreiz ieteica vērsties pie viņu vadības. Turklāt mani pārbaudīja datu bāzē. Man par pārsteigumu tehnisko progresu ir piedzīvojusi arī policija. Savā smagajā darbā viņi ir sākuši izmantot planšetdatorus, lai pārbaudītu datus.

Policisti ieraudzījuši, ka es filmēju gan cīņu ar bezbiļetniekiem, gan policijas inovatīvos ieročus, man aizliedza to darīt. Uzreiz pēc dokumentu pārbaudes mani palaida vaļā un pēc pāris minūtēm es kļuvu par liecinieku jau nākamajai 'zaķu porcijai'.


Komentē SIA "Rīgas satiksme" sabiedrisko attiecību speciālists Viktors Zaķis:

"Vēstules autors acīm redzami ir maldināts, jo RP SIA "Rīgas satiksme" ir Rīgas pilsētas pašvaldības uzņēmums un Kontroles daļa ar tajā ietilpstošajiem sabiedriskā transporta kontrolieriem ir šī uzņēmuma struktūra. Rīgas pilsētas pašvaldības policijas darbinieki nenodarbojas ar kontrolieru apsardzi, bet gan rūpējas par kārtības nodrošināšanu sabiedriskajās vietās, ieskaitot arī pilsētas sabiedrisko transportu," portālam "Delfi" skaidroja Zaķis.

"Nav noslēpums, ka sabiedrisko transportu izmanto arī pasažieri, kuri nebūt neievēro uzvedības normas, kādas nosaka Valstī izdotie likumi un vietējās pašvaldības saistošie noteikumi. Kontroles daļas kontrolieriem kopš 2012.gada 26.novembra nav tiesību sodīt pasažierus par šo noteikumu neievērošanu, ar to nodarbojas policijas pārstāvji. Tāpat policija palīdz kontrolieriem noskaidrot bezbiļešu pasažieru personas datus gadījumos, kad pasažieri tos atsakās sniegt tieši kontrolieriem. Kopš līgumsodu ieviešanas bezbiļešu pasažieriem tiek piedāvāta izvēle: samaksāt soda naudu par izdarīto pārkāpumu skaidrā naudā pārkāpuma vietā vai arī veikt pēcapmaksu pēc izrakstītā līgumsoda rēķina, kurā obligāti nepieciešami personas dati," norādīja pašvaldības uzņēmuma pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!