Foto: Saldus radio

Saldus novada domes koalīcija atbalstījusi vietējā Saldus radio reorganizāciju, tostarp, pamatojot šādu lēmumu, ar, kā uzskata opozīcija, izdomātas aptaujas datiem. Bijusī domes priekšsēdētāja gan radio reorganizāciju dēvē par politisko rēķinu kārtošanu.

17. oktobra Saldus novada domes Sociālo, izglītības un kultūras jautājumu komitejas sēde tika skatīts jautājums par pašvaldībai piederošās "Saldus radio" reorganizāciju, likvidējot tās atsevišķas aģentūras statusu un pievienojot to jau eksistējošai struktūrvienībai – Saldus novada pašvaldības aģentūrai "Tūrisma, informācijas, kultūras un sporta centrs" (TIKSC).

Reorganizācijas laikā no darba atbrīvots līdzšinējais radio direktors Mārtiņš Bergmanis.

"Whatsapp" sarakste – pētījuma metode

17. oktobra sēdes laikā, skaidrojot nepieciešamās reformas, komitejas vadītāja Natālija Balode (JKP) norādīja, ka radio ir jāuzlabo kvalitāte. Par to liecinot iedzīvotāju neapmierinātība. Par neapmierinātību, kā komitejā stāstīja Balode, liecinot iedzīvotāju aptauja, kuras eksistenci apšauba gan no amata atbrīvotais direktors, gan opozīcijas deputāti, kuri ar šiem datiem nav varējuši iepazīties.

"Ļoti daudzus iedzīvotājus neapmierina saturiskā kvalitāte," sēdes laikā sacīja Balode.

Atbildot uz deputātu jautājumu, vai ir veikts kāds pētījums, kas par to liecinātu, viņa sacīja: "Jā. Pētījums varbūt ir skaļi teikts, bet ir aptaujātas iedzīvotāju grupas, cik klausās to radio un kādas ir atsauksmes. Vairums no iedzīvotājiem neklausās," sacīja deputāte.

Foto: www.saldus.lv

"Internetā var klausīties? Nezinu. Es dzīvoju Saldū, un mans internets neuztvēra. Es nevarēju klausīties. Tieši mēģināju. Ja mēs gribam kaut ko kvalitatīvu, tad mums pašiem ir jāmainās un jādod šāds uzdevums. Manuprāt, radio šajos gados nav izpildījis savu funkciju – ne informatīvo, ne kvalitatīvo, mēs ceram, ka pievienošana palīdzēs radio atdzimt no jauna," sacīja Balode.

Komiteja priekšlikumu atbalstīja, kā arī tas atbalstu guva domes sēdē, kuras laikā opozīcijas deputāti pauda bažas par pētījuma pastāvēšanu un reorganizācijas patiesajiem motīviem.

Domes sēdes laikā Balode bažas centās kliedēt, norādot, ka aptauja neesot veikta par domes vai kādiem citiem finanšu līdzekļiem, tāpēc tā arī neesot paredzēta publiskai izrādīšanai.

Saruna ar portālu "Delfi" Balode skaidroja, ka "aptauja" veikta trīs līmeņos – pirmkārt, pirmsvēlēšanu laikā, sarunājoties ar vēlētājiem, otrkārt, "Whatsapp" saziņas platformā, aptaujājot JKP partijas biedrus, tāpat "Whatsapp" grupā Balode rakstījusi Saldus novada iedzīvotājiem, bet trešais aptaujas līmenis, viņasprāt, bijis pašas deputātes sarunas ar iedzīvotājiem lauku reģionos.

"Apkopojot visus šos datus, tie man palīdzēja pieņemt lēmumu kā deputātam, bet, ja jūs jautājat man kā iedzīvotājam, tad es balsoju par to, lai radio slēgtu, bet kā deputāts es balsoju, lai pievienotu un izglābtu," sacīja Balode, piebilstot, ka aptauju, kas pieminēta pirms komitejas balsojuma, nevēlas publiskot.

"Man pārmet to, ka es nevaru veikt aptauju. Kāpēc nevaru? Man ir filoloģiskā izglītībā. Es vispār varu veikt, īpaši ļoti vienkāršu aptauju. Es saprotu, ka opozīcija saka, ka aptauja kaut ko nosaka, nē, nosaka lēmumu pavisam kaut kas cits – attieksme, kvalitāte un nauda, ko ieguldīt radio," sacīja Balode. Viņasprāt, nav svarīgi vai aptaujā piedalījās 10, 300 vai 1000 cilvēku, bet svarīgi esot, ka kvalitātes vārdā cilvēkiem jābūt gataviem pārmaiņām.

Bažas par politisku izrēķināšanos

Bijusī domes priekšsēdētāja, tagad opozīcijas deputāte Indra Ūdre (LRA) norāda, ka mazākumā esošās partijas jautājušas, bet informāciju par kādas aptaujas datiem tā āri nav saņēmuši. Viņa pieļauj, ka tā ir izdomāta.

"Domāju, ka tas ir absolūti privāts Balodes pētījums. Nezinu, vai to vispār var nosaukt par pētījumu. Protams, ka pēc vairākkārtējiem jautājumiem, mēs opozīcijā arī absolūti neko neieraudzījām. Es saprotu, ka nav arī ko rādīt. Tās varbūt ir kaut kādas draugu aptaujas vai sarunas šaurā lokā, bet tas, ko mēs klasiski saprotam ar aptauju vai viedokļu izzināšanu, nē, nekādā gadījumā," sacīja deputāte.

"Tā situācija izskatās absolūta klaja politisku rēķinu kārtošana. Bijušais direktors Bergmanis bija neīstajā sarakstā. Komitejas sēdē deputāts Sipenieks no Nacionālās apvienības (NA) teica, ka, nu, šitā nevajag, kā vispār kaut kādu viedokli var paust un tā tālāk. Tas ir tik nedemokrātiski un sīkumaini, ka vispār nav komentāri," sacīja Balode, skaidrodama, ka koalīcijas deputāti pārmetuši Bergmanim pārāk aktīvu sava viedokļa paušanu sociālajos tīklos.

Arī Bergmanis "Delfi" skaidro, ka, visticamāk, nekāda aptauja nav veikta. Viņš piebilst, ka arī Saldus radio darbiniekiem nav sniegta iespēja ar Balodes minētajiem datiem iepazīties.

"Es gan kandidēju no cita saraksta nekā jaunā domes vadība, tāpēc tagad neesmu savējais. Tā vienkārši ir politiska izrēķināšanās, nekāda pētījuma par sliktu radio darbu vienkārši nav," sacīja Bergmanis.

Jau ziņots, ka vasarā notikušajās pašvaldību vēlēšanās par 17 deputātu vietām Saldus novada domē cīnījās deviņas partijas. Astoņas tika ievēlētas, bet sešas no tām no amata gāza līdzšinējo mēri Indru Ūdri un viņas pārstāvēto Latvijas Reģionu apvienību.

Saldus radio dibināts 1996. gadā un ikdienā, izņemot mūziku, piedāvā gan ziņu izlaidumus par notikumiem novadā un valstī, gan vairākus orģinālraidījumus. Tas ir vienīgais radio Saldus novadā. Saldū, izņemot radio, darbojas arī ar domi nesaistīts laikraksts "Saldus Zeme".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!