Foto: LETA

Saldus novada pašvaldības Medību koordinācijas komisija noalgojusi mednieku, kuram jāizķer Cieceres upes bebri, pirmdien vēstīja TV3 raidījums "Bez Tabu".

Raidījumam aculiecinieki stāstīja, ka Cieceres upē pamanījuši nekustīgi peldam bebrus. Veicot tuvāku izpēti, garāmgājēji atklājuši, ka bebri ir iespiesti lamatās.

Saldus mērs Māris Zusts ("Latvijas Zaļā partija") sākotnēji bija izbrīnīts par šādu informāciju, taču vēlāk noskaidroja, ka viņa vadītā pašvaldība noslēgusi līgumu ar tuvējo mednieku. Viņam par 150 eiro mēnesī uzticēts ar lamatām bebrus izķert.

Medniekam arīdzan katru dienu jāpārbauda izliktās lamatas. "Mums ar bebru problēmu ir jātiek galā. Cilvēkus mēs neapdraudam," vērtēja Zusts.

Arī pagājušajā medību sezonā Saldus novadā ķēra bebrus. Lamatās no 2017. gada 15. jūlija līdz 2018. gada 15. aprīlim iekrita 20 bebri.

Valsts meža dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis raidījumam paskaidro, ka medības pilsētā ir atļautas vien tad, ja tam atļauju devusi pašvaldības Medību koordinācijas komisija.

"Pašvaldības komisija izvērtē pasākumus un pieņem lēmumu. Konkrētajā gadījumā tā ir ķeršana un likvidēšana. Būtu labi, ja būtu norādes, lai kāda trešā persona neiekļūtu lamatās. Bet no otras puses tas var radīt interesi," komentēja Lūsis.

Rīgas Zooloģiskā dārza vadītājs un bebra Čāpiņa saimnieks Ingmārs Līdaka raidījumam sīkāk izklāstīja bebru dzīvi. Proti, bebru ģimenē parasti vienā mājvietā dzīvo māte un tēvs, kā arī šogad dzimušie jaunuļi, kuri Saldus pusē pasaulē, visticamāk, nāk aprīļa beigās un maija sākumā.

Jaunuļi ģimenē dzīvo līdz pavasarim, kad dzimst nākamā paaudze. Tajā brīdī vecie bebri mēģina jaunos aizgaiņāt, mudinot tos meklēt pašiem savas mājas.

Ja mednieks izmedī veco bebru ģimeni, tad visbiežāk jau nākamajā gadā tur ievāksies no mājvietas padzītie bebri. "Tas ir visai nebeidzams stāsts. Rīgā šī problēma ir veiksmīgi atrisināta, jo kanālā dzīvo vecie bebri, kas jaunuļiem neļauj nākt iekšā," pauda Līdaka.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Rīgas kanālā mājvietu rod četri bebri – divi pieaugušie un divi šīs sezonas jaunpienācēji. Marta izskaņā Rīgas dome piešķīra 12 tūkstošus eiro bebru barošanai, vērošanai un koku sargāšanai no dzīvnieku priekšzobiem.

Kopumā mežos Rīgas teritorijā dzīvo aptuveni 100 bebru. Daļa no tiem mājvietu radusi "Torņakalna dabas stūrītī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!