Foto: Shutterstock

Jelgavas novada Izglītības pārvalde pirmdien, 17. decembrī, izdevusi rīkojumu apturēt Svētes pamatskolā mācību procesu un slēgt skolu līdz 7. janvārim saistībā ar salmonelozes saslimšanas gadījumiem, portālu "Delfi" informēja Jelgavas novada pašvaldības pārstāve Enija Kreicberga-Kapša.

Pašlaik salmoneloze laboratoriski apstiprināta 15 Svētes pirmsskolas audzēkņiem. Vēloties striktāk ierobežot iespējamu slimības izplatību, Izglītības pārvalde sadarbībā ar skolas vadību pieņēmusi lēmumu pārtraukt mācību procesu pamatskolas posmā, taču mācības turpinās pirmsskolas audzēkņi.

Lēmumu par mācību procesa pārtraukšanu pieņēmusi skolas vadība sadarbībā ar Izglītības pārvaldi.

To gan nebija lūdzis ne Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), ne Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

"Tā kā līdz Ziemassvētku skolēnu brīvdienām atlikušas vien četras dienas, tad nolēmām lieki neriskēt un uz laiku pārtraukt pamatskolā mācības. Līdz brīdim, kad skolēniem jāatgriežas iestādē, būs pagājušas teju trīs nedēļas. Ļoti ceram, ka tas būs bijis pietiekams laiks, lai pirmsskolas korpusā izskaustu slimības baktērijas," skaidro Svētes pamatskolas direktore Inga Jansone.

Viņa norāda, ka visi saslimšanas gadījumi konstatēti pirmsskolas grupās, taču likums atļauj mācību procesu pārtraukt tikai pamatskolas posmā, jo apturēt mācības pirmsskolā drīkst tikai kontrolējošās iestādes.

Pēdējie seši salmonelozes saslimšanas gadījumi tika apstiprināti pagājušās nedēļas beigās – 14. decembrī.

"Lai apturētu jaunus saslimšanas gadījumus pirmsskolas korpusā, esam veikuši visus uzraugošo iestāžu ieteiktos drošības pasākumus. Šobrīd vēl oficiālu paziņojumu no PVD un SPKC neesam saņēmuši, bet, sazinoties ar iestādēm telefoniski, zināms, ka saslimšanai nav nekāda sakara ar skolas ēdnīcu. Cik zināms un, cik ļauts analizēt cēloņus, tad slimības cēlonis ir konkrētu bērnu dzīvesvietā," skaidro Jansone.

Par pirmajiem diviem salmonelozes saslimšanas gadījumiem Svētes pamatskolas vadība uzzināja 8. decembrī, kad iestādi informēja pirmsskolas vecāki. Pēc tam skola pati nodeva ziņas tālāk PVD un SPKC dienestiem.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi Svētes pamatskolā uz pārbaudēm bija ieradušies arī pirmdien, 17. decembrī, lai pirmsskolas audzēkņiem un pedagogiem veiktu atkārtotas analīzes.

Bērniem, kuriem tiek novērotas zarnu infekcijas pazīmes, centra darbinieki lūdz vērsties pie ģimenes ārsta un veikt pārbaudes uz salmonelozi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!