Valdība otrdien samazināja alternatīvā militārā dienesta termiņu, kā to rekomendē ANO Cilvēktiesību komiteja. Alternatīvā dienesta ilguma saīsināts līdz vienam gadam.
ANO Cilvēktiesību komiteja 2003.gada 6.novembra secinājumos norādīja, ka alternatīvā dienesta izpildes termiņš Latvijā ir garāks par obligātā militārā dienesta izpildes termiņu, un līdz ar to tas neatbilst Starptautiskā pakta par pilsoniskajām un politiskajām tiesībām prasībām. Komiteja secināja, ka atšķirīgu alternatīvā dienesta un obligātā militārā dienesta izpildes termiņu pastāvēšana ir diskriminējoša.

Līdz šim alternatīvā dienesta ilgums bija 24 mēneši, bet personām, kuras ieguvušas augstāko izglītību - 18 mēneši. Obligātā militārā dienesta ilgums ir 12 mēneši.

Līdz 2003.gadam alternatīvajā dienestā karavīri nedienēja. Kopš 2003.gada alternatīvajā dienestā dien pieci karavīri, no kuriem trīs kopš 2003.gada, bet divi dienestu uzsāka šogad. Alternatīvais dienests pastāvēs līdz 2007.gadam, kad plānota pilnīga pāreja uz profesionālo militāro dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!