Samazinājušās lielo slimnīcu vadītāju algas, sestdien raksta laikraksts "Latvijas Avīze".

Nesen Valsts kontrole (VK) nodeva sabiedrībai revidentu atzinumu par Rīgas lielajām slimnīcām, kuras VK skatījumā no 2008. gada līdz 2009. gada maijam ir neefektīvi iztērējušas 2,8 miljonus latu. Tostarp revidenti ir publiskojuši arī slimnīcu vadītāju un valdes locekļu algu.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Lapsa laikrakstam skaidroja, ka VK aprēķinos par 2009. gada pirmajiem četriem mēnešiem iekļauta 2009. gada janvārī izmaksātā atvaļinājuma, kas aprēķināta par 2008. gadu, tāpēc esot radies aplams priekšstats par algu pieaugumu. Faktiski pagājušajā gadā visai slimnīcas administrācijai alga samazināta divas reizes – februārī par 15% un augustā par 20%, bet valdes locekļiem – par 50%, laikrakstam skaidrojusi slimnīcas pārstāve.

No pērnā gada 1.augusta valdes priekšsēdētāja Arnolda Ata Veinberga darbs ir novērtēts ar 2268 latiem, bet valdes pārstāvju finanšu direktora Modra Dzenīša un ārstniecības jautājumu speciālista Raimonda Briča darbs ar 2041 latu, raksta laikraksts.

Tikpat lielu algu saņem arī Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka un valdes locekļi Anita Slokenberga, kas atbild par ārstniecības jautājumiem, kā arī Oskars Velmers, speciālists slimnīcas stratēģiskajā attīstībā.

Laikraksts norāda, ka nedaudz mazāk – 2086 latus mēnesī – pelna Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis, bet valdes pārstāvji administratīvais direktors Egils Lavendelis un medicīnas direktors Dr. med. Andis Lācis – 1877 latus.

Slimnīcu valdes atalgojumu apstiprina Veselības ministrija, kas ir kapitāldaļu turētāja. Laikraksts uzsver, ka valdes locekļa alga nedrīkst būt lielāka par 90% no priekšsēdētāja atalgojuma. Ja valdes pārstāvji praktizē arī kā mediķi, likums viņiem liedz piemaksas pie ministrijas noteiktā atalgojuma. Valde jeb izpildinstitūcija ir izveidota visās slimnīcās, un atkarībā no iestādes apgrozāmo līdzekļu un strādājošo skaita, kā arī citiem kritērijiem tajā nedrīkst būt vairāk par trim personām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!